Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal už dobieha Mustera a Vilasa

Jedenásť rokov nevyhral turnaj v Barcelone iný ako španielsky tenista. A osem z tých jedenástich titulov patrí Rafaelovi Nadalovi.

29.04.2013 23:18
nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

Kráľ antuky týždeň po finálovej prehre v Monte Carle so svetovou jednotkou Novakom Djokovičom tentoraz nezaváhal a na svojom obľúbenom povrchu opäť zdvihol nad hlavu víťazný pohár. Krajana Nicolása Almagra zdolal vo finále 6:4, 6:3.

"Po náročnom minulom roku som vďačný za každý víťazný zápas. Nica som zdolal v dvoch setoch a som s tým mimoriadne spokojný. Keď som za stavu 0:3 v prvom sete súperovi prvý raz zobral podanie, moja hra sa výrazne zlepšila,“ poznamenal 26-ročný Španiel po víťaznom finále.

Nadal prehral v Barcelone jediný raz ešte v roku 2003 s krajanom Alexom Corretjom, ktorý je už vyše sedem rokov v tenisovom dôchodku. V sezónach 2004 a 2010 na turnaji chýbal, ale v ďalších ôsmich rokoch zakaždým triumfoval. Vyhral 39 zápasov bez jedinej prehry a tiež 80 z 82 setov, ktoré odohral. Osem turnajových titulov má aj z Monte Carla. Okrem Nadala sa ôsmich víťazstiev na jednom turnaji dočkal v celej otvorenej ére tenisu iba Argentínčan Gullermo Vilas na domácej antuke v Buenos Aires.

"Tento rok môže byť pre Nadala v znamení osmičiek. Má osem titulov z Barcelony a ôsmy môže pridať aj na Roland Garros v Paríži,“ napísal na sociálnej sieti jeden z jeho fanúšikov.

Len vo februári sa Nadal vrátil na súťažné dvorce po sedemmesačnej pauze zavinenej problémami s ľavým kolenom. A návrat je to zatiaľ impozantný. Postupne ovládol turnaje v Sao Paole, Acapulcu, Indian Wells a Barcelone. K tomu treba pridať finálové účasti vo Viňa del Mar a v Monte Carle. Zápasová bilancia: 26 víťazstiev – 2 prehry.

"Mám za sebou šesť turnajov a moje výsledky sú fantastické. Ani sa mi nesnívalo o tom, že na konci apríla budem mať štyri turnajové tituly a ďalšie dve finálové účasti. Vďaka tomu som si poistil miesto v najlepšej svetovej desiatke aj na budúci rok,“ citovala svetovú päťku agentúra AP.

Ľavák z Mallorcy má celkovo v zbierke 54 trofejí z turnajov okruhu ATP a Grand Slamu. Až 39 z nich pochádza z antuky. O jeden titul viac má na sypkom povrchu Rakúšan Thomas Muster a o šesť viac historická jednotka v počte víťazstiev na antuke Argentínčan Guillermo Vilas. Pri súčasnej Nadalovej forme je prekonanie Mustera len otázkou času, Vilasa možno tromfne o rok.

debata chyba