Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hantuchová mala smolu, ale hrala výborne, myslí si Kukal

Jan Kukal (70) v minulosti priviedol tím Československa k zisku tenisového Pohára federácie. Po rozdelení federácie bol prvým fedcupovým kapitánom Slovenska. Pražský rodák žijúci v Boldogu pri Senci si veľmi želal, aby sa tento rok vo finále stretli práve Česko a Slovensko. Napokon to tesne nevyšlo.

24.04.2013 12:00
Daniela Hantuchová Foto: ,
Daniela Hantuchová v súboji proti Jekaterine Makarovovej.
debata

"Slovenský tím je dostatočne silný, aby si to finále zahral a verím, že sa to ešte splní,“ vravel Kukal v rozhovore pre Pravdu.

Slovenky viedli v Rusku 2:0 a aj tak prehrali. Býva tento stav zradný?
Ani nie. Nepamätám sa, aby niekto otočil v minulosti vo fedcupovom zápase z 0:2 na 3:2. Vyhrať tri zápasy v jeden deň je výnimočné. V Davis Cupe ten obrat môže nastať častejšie, keďže tam sú zápasy rozložené do troch dní.

Prekvapilo vás, že Rusky prehrali obe sobotňajšie dvojhry? A potom aj to, ako zápas v nedeľu otočili?
Pripadalo mi to, akoby Slovenky podcenili. Sklon k podceneniu majú Rusi v povahe. V nedeľu potom zaúradoval kapitán Tarpiščev nasadením Makarovovej, ale aj Ovečkin, ktorý motivoval na diaľku Kirilenkovú k lepšiemu výkonu.

Súhlasíte s tým, že tretí bod mala získať Hantuchová, ktorá viedla nad Makarovovou 4:2 v treťom sete?
Hantuchová mala obrovskú smolu. Ak by si v závere zápasu jej súperka neporanila koleno, nebola ošetrovaná a nenastali by tým herné pauzy, ten zápas by na 99% vyhrala. Samozrejme, aj starý lišiak Tarpiščev vedel, že treba naťahovať čas a vyviesť slovenskú hráčku z rytmu.

Hantuchová bola po zápase značne frustrovaná, ale vyjadrila sa, že o rok chce na fedcupový titul zaútočiť znova. Bude mať ešte na to?
Myslím si, že napriek prehre vo dvojhre aj štvorhre Hantuchová hrala takmer tridsiatnička výborne. Čím je staršia, tým si fedcupové zápasy viac užíva a je čoraz platnejšia pre tím. Skvelú prácu zrejme urobila jej americká kondičná trénerka, lebo jej zrýchlenie na základnej čiare bolo obdivuhodné.

Predmetom fanúšikovských diskusií bolo najmä zloženie záverečnej štvorhry, kde nastúpili Hantuchová a Cibulková. Čo si o tom myslíte?
Silnejší by bol zrejme pár Hantuchová – Rybáriková, ale otázne je, či sa Magda na tak dôležitú štvorhru naozaj cítila. Cibulková si účasť vo štvorhre zaslúžila tým, že získala bod vo dvojhre, ale všeobecne má oveľa menšiu deblovú prax ako Rybáriková. A to sa potom v závere zápasu aj prejavilo.

Mentálna stránka Hantuchovej a Cibulkovej už neraz v dôležitých momentoch zlyhala. Mohlo sa to stať aj v nedeľu v Moskve?
Nie. Išli do toho s obrovským nasadením a odhodlaním. Boli výborne pripravené, hoci Dominika sa mi zdala v nedeľu proti Kirilenkovej v závere unavená.

Veríte, že Slovenky si môžu zahrať finále už na budúci rok?
Slovenský tím je dostatočne silný, aby si to finále zahral. Výbornú prácu odvádza aj realizačný tím. V budúcnosti však treba viac využívať aj ďalšie hráčky z tímu, lebo s dvoma tenistkami sa to ťahá veľmi ťažko.

Do finále nepostúpili ani úradujúce šampiónky Češky. Rozhodlo v prospech Talianska domáce prostredie a antuka?
Rozhodla Kvitovej prehra s Vinciovou. Táto hráčka ju nachytala na hruškách pár dní predtým vo finále turnaja v Katoviciach a prakticky zopakovala ten istý výkon. Bola možno chyba, že Kvitová hrala v Katoviciach. Český tím mal smolu aj v tom, že pre zdravotné problémy nemohla nastúpiť Koukalová-Zakopalová.

Tento rok sme sa slovensko-českého finále nedočkali. Bude to reálne o rok?
Uvidíme. Česko a Slovensko sú unikátne tenisové krajiny. V Česku je tenis jednoznačne šport číslo tri po hokeji a futbale, na Slovensku tiež ľudia veľmi rozumejú tenisu, ale potrebovali by väčší úspech, aby sa ešte zvýšil záujem o tento šport.

debata chyba