Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal stratil siedmy set v Monacu od roku 2005, ale stále nie zápas

Antukový superturnaj v Monte Carle takmer prišiel o svojho hrdinu. Španielsky tenista Rafael Nadal bol na pokraji prvej prehry v meste kasín a hazardu od roku 2003.

19.04.2013 17:50
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal sa na postup do semifinále natrápil viac ako očakával.
debata

Osemnásobný šampión však zložitú situáciu ustál a ambiciózneho Bulhara Grigora Dimitrova zdolal vo štvrťfinále za 2:08 h 6:2, 2:6, 6:4. Pomohli mu aj kŕče, ktoré zastavili jeho 21-ročného súpera v rozlete v koncovke tretieho setu. Ľavé stehno mu bránilo v plnohodnotnom pohybe.

S výnimkou prvého dejstva bol Dimitrov Nadalovi vyrovnaným súperom, ak nie lepším hráčom na kurte. Pochopil, že sa so súperom nesmie púšťať do dlhých liftovaných výmen a viac útočiť. Keď mu to začalo „padať“, Nadal zneistel, kopil nezvyčané množstvo chýb a dokonca stratil set hladko 2:6, len siedmy od svojho prvého triumfu v roku 2005. Španielsky ľavák nebol ani v treťom sete vo svojej koži, ale najmä skúsenosťami a zlepšeným podaním si napokon pripísal aj 45. víťazný zápas na monackej antuke bez prerušenia.

„Je to pre mňa tvrdá prehra. Dal som do toho všetko, ale klobúk dolu pred súperom. Nadal je výnimočný hráč a tiež výnimočný bojovník. Tento zápas bol pre mňa dobrou lekciou do ďalšej kariéry,“ cituje Dimitrova server ATP World Tour.

Nadal útočí na štvrtý turnajový titul v tomto roku (zápasová bilancia 20:1), pričom len vo februári sa vrátil na súťažné kurty po sedemmesačnom výpadku a chronických problémoch s kolenom. Jeho semifinálovým súperom bude Francúz Jo-Wilfried Tsonga. V trojsetovom boji zdolal Švajčiara Stanislasa Wawrinku 2:6, 6:3, 6:4. Wawrinka spočiatku diktoval tempo, ale nevydržal v koncentrovanom výkone po celý zápas. Tsonga sa v závere presadil väčšou vôľou a zrejme aj fyzickou odolnosťou.

Jo-Wilfried Tsonga potreboval veľa tenisového... Foto: SITA/AP, Lionel Cironneau
Jo-Wilfried Tsonga Jo-Wilfried Tsonga potreboval veľa tenisového umenia na to, aby zdolal Stanislasa Wawrinku.

„Zápas proti Nadalovi je pre mňa obrovskou výzvou. Je to hráč s oveľa lepšími výsledkami na antuke ako sú tie moje. Čokoľvek vuhrám, budem považovať za veľký bonus,“ vravel Tsonga, ktorý v stredu oslávil 28. narodeniny.

Tretím semifinalistom sa stal prekvapujúco Talian Fabio Fognini, ktorý prekvapujúco zdolal nasadenú sedmičku, Francúza Richarda Gasqueta 7:6 (0), 6:2, a postúpil prvý raz do semifinále na turnaji z kategórie ATP Masters 1000. Svojho skúsenejšieho a renomovanejšieho súpera prevýšil v tajbrejku a odvtedy bol už lepším hráčom. Hráča z Top Ten zdolal 25-ročný rodák zo Sanrema len tretí raz v kariére. Jeho súperom v semifinále bude víťaz súboja Novak Djokovič (Srb.-1) – Jarkko Nieminen (Fín.).

Dvojhra – štvrťfinále:
Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-6) – Stanislas Wawrinka (Švaj.-13) 2:6, 6:3, 6:4
Rafael Nadal (Šp.-3) – Grigor Dimitrov (Bul.) 6:2, 2:6, 6:4
Fabio Fognini (Tal.) – Richard Gasquet (Fr.-7) 7:6 (0), 6:2

debata chyba