Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanadu dotiahli do semifinále rodáci z bývalej Juhoslávie

Pred troma rokmi hrali proti Dominikánskej republike o záchranu v americkej zóne. Dnes sú medzi štyrmi najlepšími krajinami na svete.

08.04.2013 19:51
kanada, tenis, radosť Foto: ,
Radosť kanadských tenistov.
debata

Vo vrecku majú skalpy Španielov a Talianov a v septembri vyzvú Novaka Djokoviča a jeho krajanov do boja o šalátovú misu. Tenisti Kanady žijú svoj daviscupový sen. V semifinále boli aj v roku 1913, ale to sa hralo úplne iným systémom s oveľa menším počtom účastníkov.

"Toľko krajín má v tejto súťaži veľké ambície a my sme sa dostali medzi najlepšiu štvorku. Je to pre mňa česť a veľká radosť, lebo mnoho mojich predchodcov o tom mohlo len snívať,“ hovorí kanadský kapitán Martin Laurendeau pre Canadian Press. Je jedným z mála skutočných "domácich“ v súčasnom tíme.

Mená a priezviská troch najlepších kanadských hráčov naznačujú, že ani jeden z nich nie je pôvodom Severoameričan. Tímová jednotka, 22-ročný Milos Raonic, sa narodil v juhoslovanskom Titograde, čiže dnešnej Podgorici v Čiernej Hore. Druhý hráč do dvojhry Vasek Pospisil má oboch rodičov Čechov a deblový veterán, 40-ročný Daniel Nestor, je rodákom zo srbského Belehradu. Keď Nestor v roku 1992 v Davisovom pohári začínal, mali Raonic a Pospisil dva roky. Práve toto trio sa cez víkend postaralo o vyradenie Talianov. Raonic vyhral obe svoje dvojhry a dvojica Pospisil – Nestor zvládla maratónsku štvorhru s výsledkom 15:13 v piatom sete.

Kanaďania pripravili vo vancouverskom Thunderbird Sports Centre superrýchly tvrdý povrch, kde mali výhodu výborne servujúci domáci hráči. Raonic a Pospisil nasúkali svojim súperom Seppimu a Fogninimu v troch zápasoch dovedna 80 es a ďalších 28 pridali Nestor a Pospisil vo víťaznej štvorhre.

"Nevedel som nastaviť svoju raketu proti podaniu súpera tak, aby to bolo účinné. Na takomto povrchu sa dnes už turnaje ani nehrávajú. Nevedel som sa s tým vyrovnať,“ povzdychla si talianska jednotka Seppi. Kanadským hrdinom sa stal Raonic. Daviscupová atmosféra pred búrlivým publikom mu sedí, šnúru singlových víťazstiev natiahol na sedem stretnutí.

"Teším sa už na Srbsko. V Belehrade to bude skutočná tenisová výzva,“ vraví kanadský bombardér, ktorý je momentálne šestnásty vo svetovom rebríčku. A kde vidí príčiny takého prenikavého úspechu kanadského mužského tenisu?

"Mali sme aj šťastie na žreb. Hrať v domácom prostredí je iné ako u súpera. Navyše Španieli k nám prišli odohrať zápas 1. kola bez svojich najlepších hráčov a my sme to využili,“ priznáva Raonic.

debata chyba