Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekoná Serena Williamsová legendárnu Grafovú?

Piaty titul pre Serenu Williamsovú alebo americké double pre Mariu Šarapovovú? Tak znie otázka pred finále ženskej dvojhry v Miami. Dve najlepšie tenistky súčasnosti si to na Floride celkom očakávane rozdajú v boji o titul.

30.03.2013 13:52
Maria Šarapovová a Serena Williamsová Foto:
Maria Šarapovová a Serena Williamsová.
debata

Obe predviedli v semifinále suverénne výkony a súperkám povolili len tri gemy. Šarapovová zdolala Srbku Jelenu Jankovičovú 6:2, 6:1 a Serena Williamsová si poradila s Poľkou Agnieszkou Radwanskou 6:0, 6:3. Štyridsiatimi víťaznými údermi za 65 minút ju doslova rozstrieľala.

"Ten výsledok je jednoznačný, ale nehrala som svoj najlepší tenis. Bola som však na dvorci pozitívne naladená a mentálna stránka rozhodla o mojom hladkom víťazstve,“ cituje 25-ročnú Šarapovovú server Ženskej tenisovej asociácie. "Neverím v šťastie, ale v tvrdú prácu. Toto moje víťazstvo je výsledkom tvrdej práce,“ nechala sa počuť Serena Williamsová.

Tridsaťjedenročná Američanka vlastní päť miamských trofejí a rada by pridala šiestu aj v pozícii najstaršej svetovej hráčky číslo 1. Ak by sa jej to podarilo, prekonala by rekordných päť titulov Steffi Grafovej. Legendárnu Nemku už tromfla v počte víťazných zápasov na turnaji v Miami. Momentálne má bilanciu 60 víťazstiev – 7 prehier, zatiaľ čo Grafová zostala na skóre 59 – 6.

"Miami je ako môj domov. Mám v hľadisku veľa kamarátov, členov rodiny, ale aj ďalších ľudí, ktorí ma povzbudzujú,“ vravela Serena Williamsová, ktorá býva v 120 km vzdialenom Palm Beach Gardens.

Prvé finále odohrala Serena Williamsová v Crandon Parku v roku 1999, keď mala jej ruská súperka iba 11 rokov. Proti Šarapovovej sa postavila už trinásťkrát, jedenásť zápasov bolo pre ňu víťazných. Aj Ruska však túži po triumfe pod palmami. Vlani skompletizovala kariérny Grand Slam, ale trofej z piateho najväčšieho turnaja jej zatiaľ v zbierke chýba.

"Milujem tento turnaj a toto mesto. Miami bolo prvé miesto, kde som pristála pri mojej prvej návšteve Ameriky. Bola som vtedy deväťročné dievča,“ spomenula si bývalá žiačka Bollettieriho akadémie na Floride. K svojej finálovej súperke dodala: „Serena má obrovskú fyzickú aj mentálnu silu. Jej údery sú presné a nekompromisné. Presne tak musím hrať, ak chcem uspieť. Ak nevstúpim do kurtu a nepôjdem za údermi, môžem to zabaliť hneď na začiatku.“

Ruská blondínka ťahá sériu 11 víťazných zápasov a 22 setov bez prerušenia. Ak pridá aj triumf vo finále, stane sa treťou hráčkou v histórii s víťazným kalifornsko-floridským double z Indian Wells a Miami. Nemke Steffi Grafovej sa to podarilo v rokoch 1994 a 1996 a Belgičanke Kim Clijstersovej v roku 2005.

"Je to jedna z najťažších kombinácií po sebe idúcich turnajov v roku. Iné pobrežie, iná klíma aj časové pásmo, ale teším sa na finále,“ dodala Šarapovová.

debata chyba