Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bola chyba, že Kližan necestoval na Ukrajinu, vraví Moška

Slovenskí tenisti sa pred sezónou zastrájali, že po rokoch zaútočia v Davisovom pohári na postup do svetovej skupiny. Na Ukrajine bojovali, ale prehrali 2:3. Na víťazstvo im chýbal bod od rebríčkovej jednotky Martina Kližana, ktorý zostal doma. Oficiálnym dôvodom bolo zranenie ruky.

06.02.2013 07:00
Martin Kližan
Martin Kližan pri podaní.
debata

"Martin sa rozhodol zostať a liečiť sa doma. A to bola podľa môjho názoru chyba,“ povedal pre Pravdu generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.  
Napriek prehre ste spokojný s vystúpením tých, čo boli na Ukrajine?
Vynikajúco zahrali deblisti a výborne zahral Lukáš Lacko v piatok. To boli výkony svetovej úrovne. Bohužiaľ, v nedeľu dokázal Lukáš držať krok s Dolgopolovom iba jeden set. To sa ukázalo ako rozhodujúci faktor. Andrej Martin nemal dostatok skúseností na to, aby mohol vyhrať zápas za stavu 2:2 proti bojovne naladenému Marčenkovi. V konečnom dôsledku teda bolo rozhodujúce, že nám chýbala tímová jednotka.

Mal byť Kližan podľa vás súčasťou tímu na Ukrajine aj napriek avizovanému zraneniu?
Deň pred naším nedeľným odchodom zo Slovenska na Ukrajinu som ešte hovoril s jeho trénerom Karolom Kučerom a ten vyjadril nádej, že po pondelkovom tréningu by mohol Martin za nami pricestovať a pridať sa k tímu. Pevne som veril, že o jeho štarte rozhodnú až priamo v mieste zápasu lekár s nehrajúcim kapitánom. Bohužiaľ, Martin sa rozhodol zostať a liečiť sa doma. A to bola podľa môjho názoru chyba.

Ovplyvnila mediálna prestrelka medzi Lackom a Kližanom atmosféru v tíme počas zápasu?
Posielať si mediálne odkazy počas rozohraného zápasu nebolo šťastné. Ani sme o tom spočiatku nevedeli, ja na sociálne siete nechodím. Len zrazu nám začali v sobotu či nedeľu volať novinári a pýtať sa na to, čo Lacko napísal o Kližanovi. Trochu sa to v tíme rozoberalo, ale výkony a odhodlanie našich hráčov to nenarušilo. Viem si však predstaviť, že takéto veci sa mali riešiť až po zápase.

Čo bol pravý dôvod toho, že Kližan neštartoval v Davisovom pohári? Lebo zranenie sa dá akceptovať, ale podľa vývoja udalostí asi len do určitej miery. Povráva sa, že nie je spokojný so svojou daviscupovou zmluvou.
Všetci daviscupoví reprezentanti majú štandardné zmluvy. Majú záväzok hrať za Slovensko. Najmä tí, ktorí boli podporovaní tri, päť, či šesť rokov v našom Národnom tenisovom centre ako napríklad Kližan či Lacko. Slovenský tenisový zväz od nich chce len to, aby boli k dispozícii kapitánovi Mečířovi, keď ich povolá do tímu a hrali za Slovensko. Zmluva je štandardná. Za posledných 15 rokov sa nepamätám, aby s tým mal niekto problém. A to nás reprezentovali hráči ako Hrbatý, Kučera či Krošlák.

Vzťah Lacko – Kližan sa týmto extempore zrejme naštrbil. Čo si o tom myslíte?
Lukášovi možno prišlo ľúto, že zostal na Ukrajine sám na dvojhry. A myslel si, že Martin mohol pomôcť. Ak by nehral tento týždeň turnaj v Záhrebe, asi by sme mu nemali čo vyčítať. Takto môžeme len vyjadriť ľútosť nad tým, že jeho ruka nebola skôr zdravá. Ten príbeh sa jeho včerajším víťazným zápasom v Záhrebe dopovedal sám.

Ako vidíte Kližanovu účasť v septembrovom alebo októbrovom súboji o záchranu?
Myslím si, že emócie opadnú a urovná sa to. Verím, že v septembri si pred zápasom sadneme s tímom a vyrozprávame si prípadné iné názory alebo pohľady. Jednoznačný môj cieľ je, aby sme v Davisovom pohári ale aj Pohári federácie nastupovali s tým najsilnejším, čo máme k dispozícii. Pravidlá účasti sú nastavené spravodlivo a pre všetkých rovnako, pretože je to tímová súťaž. Vo fedcupovom tíme majú momentálne všetky dievčatá drobné zranenia, ešte aj Čepelová má niečo so stehnom. Ale všetky sa hlásili kapitánovi Liptákovi na zápas v Srbsku.

debata chyba