Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Crazy Kimiko stále vyhráva, ale potrebuje nové telo

Bývalé spoluhráčky jej hovoria, že nie je normálna. Crazy Kimiko má dva a pol roka po štyridsiatke a stále hrá svetový tenis.

17.01.2013 19:13
Dateova-Krummova Foto: ,
Kimiko Dateová-Krummová.
debata

A nielen hrá, ale aj vyhráva. Japonka Dateová-Krummová je v 3. kole dvojhry na Australian Open v Melbourne. Ani netreba dodávať, že ako najstaršia hráčka. Po vyradení nasadenej dvanástky Rusky Nade Petrovovej si stá hráčka rebríčka zgustla aj na bývalej jedenástke Izraelčanke Šahar Peerovej. Zdolala ju 6:2, 7:5 a po zápase sa „prekvapujúco“ posťažovala na únavu.

„Bol to veľmi ťažké. Najmä v druhom sete som musela prekonať samu seba. Náhle akoby mi niečo ťažké dopadlo na chrbát a zrazu sa ledva hýbala. Zaprela som sa však a prežila to,“ naoko sa posťažovala spokojná víťazka. Vo veku 42 rokov a 111 dní je druhou najstaršou účastníčkou tretieho kola v grandslamovej histórii. Staršia bola len Američanka Renée Richardsová, transsexuálka, ktorá sa vo veku 45 rokov a 8 dní dostala do 3. kola na US Open v roku 1979.

Dateová-Krummová postúpila do 3. kola 23 rokov po svojom prvom vystúpení v Melbourne Parku. Na ceste do osemfinále vtedy vyradila Američanku Pam Shriverovú. V roku 1994 bola v hlavnom meste austrálskeho štátu Victoria v semifinále. Vyradila ju až neskoršia šampiónka Steffi Grafová. Dvadsaťdvanásobná grandslamová víťazka je len o rok staršia ako japonský nezmar dvorcov.

„Steffi sa ma už neraz spýtala, či to vo svojom veku myslím stále vážne s tenisom. A odporúčala mi radšej dieťa,“ zasmiala sa Dateová-Krummová. Lenže manželka nemeckého automobilového pretekára Michaela Krumma na koniec kariéry zatiaľ nemyslí. S úsmevom poznamenala, že sa pozerá až do roku 2018.

„Hrať ma stále baví, ale je to čoraz ťažšie. Program je nabitý. Na grandslamovom turnaji tréning, zápas, tréning, zápas a ešte k tomu aj štvorhra. Zrejme budem potrebovať nové telo,“ cituje ju Reuters. Na tradičnú otázku z novinárskeho pléna, nech prezradí recept na svoju dlhovekosť, zvykne odpovedať takto: „Veľa spím, jem a pijem. Teda nič zvláštne iba kvalitný spánok, dobré jedlo a veľa tekutín. A pomohla mi aj 12-ročná pauza, ktorú som mala od roku 1996.“

Šťúpla Japonka (163 cm, 53 kg) si už zvykla na to, že pravidelne nastupuje proti hráčkam o vyše 20 rokom mladším a že je často staršia ako ich mamy. Jej rovesníčky sú už dávno tenisovo nečinné, ale aj tak sa občas s nimi stretne a len tak pokecá o tenise. V tomto smere spomenula najmä Američanky Lindsay Davenportovú a Mary Jo Fernandezovú či Španielky Conchitu Martínezovú a Arantxu Sanchezovú-Vicariovú. „Všetky mi hovoria, že nie som normálna. Ale myslia to v dobrom. Veľmi mi prajú a podporujú ma,“ dodala.

debata chyba