Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena Williamsová môže byť najstaršou jednotkou

Vlani si v Melbourne vybojovala prvý grandslamový titul v kariére, teraz ho bude obhajovať a s ním aj pozíciu svetovej jednotky. Bieloruska Viktoria Azarenková si momentálne užíva 47. týždeň na vrchole rebríčka, ale po Australian Open tam už nemusí byť.

13.01.2013 21:00
Serena Williamsová Foto:
Serena Williamsová.
debata

Reálne vyzývateľky sú dve – Maria Šarapovová a Serena Williamsová. Matematika je nasledovná: ak 23-ročná Bieloruska nepostúpi do finále, neudrží sa na ženskom tenisovom tróne. Istotu jej nemusí dať ani celkové víťazstvo. Pohľad na jej stranu žrebovacieho „pavúka“ vraví, že v semifinále by musela zdolať Serenu Williamsovú. A to sa jej vlani nepodarilo ani raz. V piatich zápasoch uhrala s 31-ročnou Američankou jediný set. A to v strhujúcom finále US Open v New Yorku, kde bola v rozhodujúcom sete blízko víťazstva.

„Serena je asi najväčšou hrozbou na tomto turnaji. Všeobecne však platí, že na svetovú jednotku sa chce každý vytiahnuť. Je náročné byť jednotkou a vstupovať do turnaja ešte aj ako obhajkyňa víťazstva,“ cituje Azarenkovú agentúra Reuters.

Bieloruská hráčka súhlasí s frázou, že dostať sa v rebríčku až na samý vrchol je jednoduchšie, než sa tam potom udržať. „Keď chcete byť úplne hore čo najdlhšie, musíte podávať konštantne výborné výkony. Stačí jedno zaváhanie a idete dolu. Zachovať si skvelú formu počas celého roka sa ani nedá. Výkyvy stále prídu. Ide len o to, aby ich bolo čo najmenej,“ zamyslela sa Azarenková, ktorú v 1. kole čaká Rumunka Monica Niculescová, 54. v rebríčku.

Vlani dominovala ženskému okruhu Serena Williamsová. Ak nadviaže na svoje triumfy vo Wimbledone a US Open aj v Austrálii, stane sa opäť svetovou jednotkou. A jej súperky dobre vedia, že šiesty titul z Melbourne nie je v prípade stálice svetového tenisu nemožný. V príprave ovládla turnaj v Brisbane a na začiatku sezóny odvážne poznamenala, že v roku 2013 zaútočí na víťazstvá na všetkých grandslamových turnajoch. A to bude pre ňu už pätnásta sezóna na hlavnom ženskom okruhu. „Myslím si, že to je určite v mojich silách,“ uviedla pre agentúru AP.

Ak Serena zvládne svoju melbournskú misiu až po víťazné finále, stane sa najstaršou ženskou jednotkou v histórii. Doteraz ňou je iná Američanka Chris Evertová. V roku 1985 ako líderka rebríčka mala 30 rokov, 11 mesiacov a 3 dni. Mladšia zo sestier Williamsových je už od vlaňajšieho septembra 31-ročná.

„Ona nie je typická tenisová tridsiatnička. V kariére zažila niekoľko období, keď nemohla hrať. Zranenia či iné nečakané udalosti z nej urobili bojovníčku.. Je stále svieža a pripravená víťaziť,“ povedala o Serene Chris Evertová.

Treťou do partie tophráčok útočiacich na post jednotky je Maria Šarapovová. Dvadsaťpäťročná Ruska vlani v Paríži skompletizovala kariérny Grand Slam a v Melbourne obhajuje postup do finále. Jednotkou sa stane vtedy, keď vyhrá celý turnaj a Serena skončí svoju púť najneskôr v semifinále. V príprave na Melbourne mala problémy s kľúčnou kosťou, preto sa aj odhlásila z turnaja v Brisbane.

debata chyba