Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na kurte som zažila koniec sveta

Na začiatku mala plno odhodlania a energie, na konci hlavu zaborenú v uteráku a slzičky smútku. Tenistka Dominika Cibulková nezvládla finálový zápas na turnaji v Sydney s Poľkou Agnieszkou Radwanskou.

11.01.2013 18:42
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková čaká pri sieti na svoju súperku Agnieszku Radwanskú.
debata (16)

Frustrujúcich 0:6, 0:6 na výsledkovej tabuli nepotrebuje ďalší komentár. Iba ak, že jednoznačnejšie sa prehrať nedalo, hoci výsledok skresľuje. Najmä prvý set bol vyrovnanejší než napovedá skóre. Rozhodli však nevynútené chyby. Cibulková sa sama nabila, urobila ich 36, súperka 8. Radwanskej stačilo aktívne sa brániť a držať si podanie.

Napriek prvotnému sklamaniu si 23-ročná Slovenka odnáša z turnaja Apia International skalp troch hráčok najlepšej svetovej desiatky (Kvitová, Erraniová, Kerberová) a posun z 15. na 14. miesto svetového rebríčka.

„Nula dvanásť som prehrala vôbec prvý raz. Pred zápasom som si niečo podobné nepripúšťala, ale treba ísť ďalej,“ vravela Cibulková po finálovom debakli.

Ako sa dá vysvetliť, že ste prehrali tak hladko bez zisku jedinej hry?

Súperka vyhrala zaslúžene, ale výsledok je krutý. Do stavu 0:6 a 0:1 som mala prakticky v každom geme šancu vyhrať ho aj ja. Hrala som dobre, ale nedokázala som získať jednu loptičku navyše. Od stavu 0:6 a 0:2 som začala panikáriť. Už som sa zaoberala viac narastajúcim skóre v prospech súperky, tým ako sa mi nedarí, a že to môže mať veľmi zlý koniec. Prestala som sa zamýšľať nad svojou hrou, čiže som to nezvládla v hlave.

Pripúšťali ste si vôbec, že môžete prehrať takým dehonestujúcim spôsobom?

Práveže vôbec nie. Celý týždeň som hrala vo výbornej forme. Zdolala som kvalitné hráčky vlastnou hrou a pred finále som si ani nepripúšťala, že by to nemalo pokračovať. Hoci som vedela,. že Radwanská je favoritka. Od začiatku som nezvládala dôležité momenty a zrazu sa to na mňa zosypalo. V druhom sete to už išlo veľmi rýchlo. Nula dvanásť som prehrala vôbec prvý raz.

Neberiete to však ako koniec sveta – či áno?

Nie, ale spočiatku som to tak na kurte brala. To sa ani nedá rýchlo sa nad takú prehru povzniesť. Postupne mi však dochádza, že finále v Sydney je predsa veľký úspech. Keby mi niekto pred turnajom vravel, že pôjdem až do finále a tam prehrám dvakrát 0:6, asi by som mu neverila, ale brala by som to. Finále je finále a je som ho nedostala zadarmo. Táto prehra rozhodne nie je najhoršia vec v mojom živote.

Dá sa z nej poučiť?

Určite. Možno to tak malo byť, že prišla taká prehra práve vo finále turnaja. Ja teraz chcem urobiť všetko preto, aby sa to už neopakovalo. Musím si uvedomiť, že aj za stavu 0:6 a 0:2 sa ešte dá otočiť zápas a nie ako teraz, keď som sa už v závere opustila.

Aj vám niečo povedala Radwanská po tom výprasku?

Ani nie, okrem oficiálneho ceremoniálu nebol priestor. Sedela som dlho na lavičke s uterákom na hlave a bola som dosť smutná. Ale už je to za mnou, treba ísť ďalej.

Ďalej znamená najmä Australian Open. Prvý grandslamový turnaj sa začne už o dva dni a vy máte v 1. kole za súperku 16-ročnú Austrálčanku Ashleigh Bartyovú. Viete vôbec, kto to je?

Nepoznám ju. Asi som ju videla párkrát hrať, ale nepamätám si ju. Musíme sa na ňu s trénerom bližšie pozrieť. A najmä si treba zachovať sebavedomie z víťazných zápasov s Kvitovou, Erraniovou či Kerberovou.

Ako sa dá do pondelka zabudnúť na finálovú nočnú moru?

Tréner mi určite pomôže. Už teraz mi povedal, že si z toho nemám robiť ťažkú hlavu. Každému hráčovi sa to musí raz stať, aj tým svetovejším ako som ja. Finále nebolo odrazom toho, čo som predvádzala v Sydney počas celého týždňa.

16 debata chyba