Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Austrálčania chodili za hráčmi a pýtali sa, kto je Slovák a kto Čech

Keď sa v Melbourne v roku 1993 začínal prvý grandslamový turnaj roka, organizátori ani len netušili, že im medzi účastníkov pribudla nová krajina. O rozdelení Československa nemali Austrálčania veľa informácií, a tak ako každý rok vytiahli na slávnostný úvod turnaja vlajku s modrým trojuholníkom a červeným a bielym lichobežníkom.

11.01.2013 08:00
Radka Zrubáková Foto:
Radka Zrubáková na jednom z prvých turnajov po rozdelení republiky.
debata (3)

Nevedeli, že to už nie je československá, ale česká vlajka. Pritom slovenskú vôbec nemali, hoci v Melbourne sa v kvalifikácii či hlavnej súťaži predstavilo ženské trio Karina Habšudová, Katarína Studeníková a Radka Zrubáková.

„Keď sa tri týždne pred začiatkom Australian Open prihlasovalo na turnaj, ešte bol starý rok. Všetky naše hráčky si ako krajinu uvádzali Čechoslovensko. Austrálčania nezaregistrovali, že sa práve rozdelilo. Bolo im to jedno. A čo sa týka našich tenistiek, tie upozornili na chybu, ale nijako zvlášť nežiadali nápravu. Nebili sa do pŕs, že sú Slovenky,“ spomína si na obdobie spred 20 rokov publicista Andrej Bučko.

Keď videl, že Slovenky by mali na takom veľkom turnaji nastúpiť pod českou vlajkou, rozhodol sa konať. Najprv zastavil riaditeľa turnaja Paula McNameeho a vysvetlil mu, že Československo už nie je, ale vznikli dve nové suverénne krajiny. A že je potrebné, aby Slovensko zaregistrovali na turnaji pod vlajkou, ktorá mu prináleží.

„Potom som cez slovenské veľvyslanectvo v hlavnom meste Canberra vybavoval, aby do Melbourne poslali slovenskú vlajku. Organizátori totiž ani nevedeli, ako vyzerá. McNamee bol môj priateľ, celú vec začal brať vážne. Keď dorazila vlajka a slávnostne sme ju vztýčili v tenisovom areáli, prikázal svojim ľuďom, aby osobne zašli za každým tenistom z bývalého Československa. Mali zistiť, kto je vlastne Slovák a kto Čech. Bolo to trochu čudné, keď sa Novotnej alebo Kordu pýtali, či nie sú náhodou zo Slovenska,“ smeje sa po rokoch slovenský novinár, ktorý už 16 rokov žije v Austrálii.

Australian Open spred dvadsiatich rokov bol pamätný turnaj najmä pre Radku Zrubákovú, ktorá sa tam dostala do 3. kola. V prvom vyradila Američanku Whitlingerovú a v druhom sa proti nej postavila ďalšia americká tenistka, robustná Stephanie Reheová.

„Reheová bola vysoká a mala delové podanie. Ten zápas hrali na jednom z okrajových menších dvorcov a už sa aj stmievalo. V priebehu dvoch hodín klesla teplota z 30 °C na 14 °C a baby hrali tri dlhé sety. Pamätám si, ako som Radke v jednej z prestávok skočil do šatne po sveter. Domáci si mysleli, že som jej tréner. Povzbudzoval som ju, čo mi hrdlo stačilo. V treťom sete jej súperka viackrát podávala na víťazstvo, ale Radka to zakaždým vyrovnala. Nakoniec silou vôle zvíťazila 8:6 a v ďalšom kole potom unavená hladko prehrala s favorizovanou Španielkou Sánchezovou-Vicariovou. Jej víťazstvo nad Reheovou však bolo jedným z prvých tenisových úspechov v ére slovenskej samostatnosti,“ opísal vtedajšie dianie v Melbourne austrálsky Slovák.

Bučka okrem chýbajúcej slovenskej vlajky nemilo zaskočila aj neúčasť slovenských tenisových funkcionárov na Australian Open 1993. Veď práve oni mali Austrálčanov upozorniť na fakt, že z jedného štátu vznikli v srdci Európy dva nové.

„Myslím si, že tam mal byť prezident alebo viceprezident, keďže išlo o oficiálne podujatie Medzinárodnej tenisovej federácie, ale vtedy sa chodilo len do Paríža alebo Londýna, lebo to bolo blízko,“ dodal Bučko.

3 debata chyba