Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dominátor to dokázal! Zdolal Safina, Slovensko vyhralo Hopmanov pohár

Famózne! Slovenskí tenisti vyhrali Hopmanov pohár v Perthe, keď vo finále zdolali Rusko. Druhý bod pridal Dominik Hrbatý, ktorý vyhral po obrovskej dráme nad Maratom Safinom 6:7, 7:5, 7:6. V prvom dueli vyhrala Dominika Cibulková nad Dinarou Safinovou 6:7, 6:1, 6:4. Slovensko vyhralo Hopmanov pohár po tretí raz v histórii (predtým v roku 1998 Karina Habšudová, Karol Kučera a v 2005. Daniela Hantuchová a Dominik Hrbatý.

09.01.2009 10:54 , aktualizované: 19:07
Dominika Cibulková, Dominik Hrbatý Foto:
Dominika Cibulková a Dominik Hrbatý s cennou trofejou.
debata

Finále Hopmanovho pohára:

Dominik Hrbatý – Marat Safin 6:7 (5), 7:5, 7:6 (3)
=====

Dominik začal boj o druhý bod razantne a svoje úvodné podanie v pohode vyhral. Následne potrápil Safina pri jeho servise, no obaja brejk nepripustili. V piatej hre musel slovenský tenista bojovať cez zhodu, dvoma parádnymi výmenami získal gem vo svoj prospech. V siedmom, Tildenovom geme, sa Hrbatý prezentoval skvelým podaním a čistou hrou.

Následne aj Rus smeroval za hrou na nulu, no niekdajší 12. hráč svetového rebríčka zabral, vynútil si trikrát zhodu, gem však napokon nezískal. Aj deviatu hru Dominik v pohodičke zvládol, čo sa však nedá povedať o nervoch Marata Safina, ktorý zlomil prvú raketu. Obaja súperi si podania bez problémov držali a prvý set, rovnako ako v ženskej dvojhre, dospel do tajbrejku, a rovnako ako tam, aj teraz mal navrch jeden zo Safincovcov. Marat premenil za stavu 6:5 parádnym obhodením prvý setbal.

Marat Safin bosoruje raketu, aby hrala lepšie. Foto: SITA, AP
Safin raketa Marat Safin bosoruje raketu, aby hrala lepšie.

Druhé dejstvo odštartovali obaja „delovo“ čistými hrami a svoje podania si hráči stále držali. Marat súkal eso za esom, prvé podanie vychádzalo aj Dominikovi, hoci ten vyhrával väčšinu fiftínov skôr po výmenách, v ktorých svojho súpera „preháňal po dvorci“.

Deviata a desiata hra zápasu boli totálne „uletené“. Safinovi najskôr nesadli dobre podania, Hrbatý sa tak dostal do hry a bodoval. Súperovo podanie prelomil čistou hrou a podával na zisk druhého setu. Tlak však nezvládol, uhral len jeden fiftín a servis si prehral. V ďalšej hre sa však opäť dostal Marat do problémov, a za stavu 30:40 napálil loptičku do siete. Následne si už Dominik podanie v pohode ustrážil a vyrovnal na 1:1 na sety.

Tretí, rozhodujúci set začal Marat Safin najskôr raketovo a viedol 40:0, Dominik uhral zhodu, no napokon sa Moskovčan presadil svojou nátlakovou hrou a gem získal vo svoj prospech. Cez zhodu hral svoje úvodné podanie aj najlepší slovenský tenista poslených rokov, brejk však nepripustil. V štvrtej hre čelil „Dominátor“ trom brejkbalom a stavu 0:40, no zvládol ho a podanie si udržal.

Poďakovanie smerom hore. Foto: SITA, AP
Dominik Hrbatý nebesá Poďakovanie smerom hore.

Aktéri dvojhry potom opäť predviedli, ako vedia podávať a „bum-bum“ gemy sa nasledovali ako bratia. Dominik sa v pohode vyrovnal aj so situáciou za stavu 4:5, keď by v prípade straty gemu stratil aj zápas a bez problémov vyrovnal. Ako inak si obaja následne udržali servis, a tak musel rozhodnúť tajbrejk. V ňom sa na rozdiel od prvého setu darilo viac slovenskému tenistovi, ktorý zariadol pre Slovensko druhý bod.

Finále Hopmanovho pohára:

Dominika Cibulková (SR) – Dinara Safinová (Rus) 6:7 (3), 6:1, 6:4 =====

Slovenská tenisová jednotka vstúpila do zápasu sebavedomo a predviedla viacero pekných víťazných úderov. V piatej hre dokonca svoju súperku brejkla, no Ruska sa okamžite postarala o rebreak.

Za stavu 4:5 odvrátila slovenská hráčka pri vlastnom podaní tri brejkbaly (z 0:40!), skóre však otočila a gem vyhrala. Ruska i Slovenka následne vyhrali svoje podania, a tak musel rozhodnúť tajbrejk. V ňom prišiel zlom za stavu 2:2, keď Safinová získala minibrejk. Ten si už do konca skrátenej hry podržala a triumfovala 7:3. Cibulková ukončila prvý set dvojchybou.

Ten druhý začala Cibulková rozpačito. Viedla už 40:0, no napokon musela bojovať a zachraňovať gem od brejkbalov. Slovenka však zabrala a za stavu 2:1 zobrala svojej súperke servis. Následne po tuhom boji podanie udržala. Ruska následne totálne odišla, najmä psychicky, prehrala aj ďalšie podanie a napokon aj celý set. Ruska si dokonca vyslúžila aj napomínanie za prejavy nevôle.

Naštvaná Dinara Safinová. Foto: SITA
Dinara Safinová Naštvaná Dinara Safinová.

Aj v treťom sete sa svetová trojka trápila. Kopila chybu na chybu, naopak Cibulková sa dostala do skvelej pohody. Okamžite svoju súperku brejkla a svoje podanie si držala. Druhý brejk v rozhodujúcom sete prišiel v piatej hre, po ktorom Safinová už po niekoľkýkrát v zápase hodila raketu o zem.

Dominika Cibulková mala dôvody na úsmev. Foto: SITA
Dominika Cibulková Dominika Cibulková mala dôvody na úsmev.

Slovenská tenistka následne bez problémov vyhrala svoje podanie a viedla 5:1. Favorizovaná Ruska následne s problémami udržala svoj servis a zobrala ho aj Slovenke. To ju nakoplo k obratu a zdramatizovaniu priebehu zápasu. Za stavu 5:4 prišiel nervydrásajúci gem s napokon úspešným koncom pre Cibulkovú. Najskôr totiž musela odvrátiť brejkbal, následne nepremenila mečbal, čelila ďalšej strate podania, no napokon to zvládla a po nevynútenej chybe Safinovej vyhrala rozhodujúci set 6:4.

Tibor Macko (prezident Slovenského tenisového zväzu): „Fantastické! Napäto som sledoval všetky zápasy. Od oboch našich zástupcov to počas celého podujatia boli obdivuhodné výkony. Najmä v prípade Domina Hrbatého treba vyzdvihnúť, že sa dostal na takúto úroveň po problémoch s pravou rukou. Verím, že teraz budeme pokračovať v tradícii, ktorá hovorí, že úspech na Hopmanovom pohári prináša slovenskému tenisu celkovo vydarenú sezónu. Azda sa to potvrdí už na Australian Open.“

Igor Moška (generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu): „Bolo to úžasné. Je fantastickým úspechom, že sme po tretí raz v histórii získali Hopmanov pohár, ale najväčšiu radosť mám zo spôsobu, akým sa to podarilo. Obaja naši reprezentanti na južnej pologuli vynikajúco propagovali malú krajinku. Klobúk dolu pred Dominikou Cibulkovou, ktorá ťahala náš pár. Pre fanúšikov o dôvod viac nájsť si cestu do hľadiska na februárový fedcupový zápas Sloveniek s Belgičankami. Dominik Hrbatý vo finále proti Maratovi Safinovi nepochybne sám seba veľmi potešil tým, že na rozdiel od zápasu v základnej skupine proti Austrálčanovi Lleytonovi Hewittovi nielen dobre hral, ale aj zvíťazil. Zdvihne mu to sebavedomie. Verím, že sa na nasledujúcich turnajoch ´čapne´.“

Karina Cíleková-Habšudová (bývalá slovenská tenistka, víťazka Hopman Cupu 1998): „Teším sa s nimi. Ide o jedno z najkrajších podujatí na profesionálnom okruhu. Myslím si, že slovenský tím ako celkový víťaz Hopmanovho pohára je príjemným prekvapením pre všetkých. Bol to úžasný výkon. Dominika to skvele rozbehla a Domino sa nechal strhnúť, ako je jeho dobrým zvykom. Svetovým spôsobom Cibulkovú doplnil. Na tomto turnaji sa dá triumfovať iba vtedy, keď sa v jednom družstve zrazia dvaja hráči v dobrej forme, čo sa v ich prípade stalo. Je skvelé, že Slovensko sa znova objavilo na tenisovej mape.“

Miloslav Mečíř (bývalý slovenský tenista, víťaz Hopman Cupu 1989, teraz kapitán daviscupového tímu SR): „Nepochybne bolo veľmi príjemné sledovať, ako sa im to podarilo. Domino zdolal hráčov z vysokých rebríčkových postov a celé to treba hodnotiť iba v superlatívoch. Je to obrovský úspech a zároveň prekvapenie. Ak sa takej malej krajine podarí získať tri trofeje za jedenásť rokov, tak nie je čo dodať. Sám si na Perth rád spomínam. Chodieval som tam aj po mojej vlastnej kariére ako tréner Karola Kučeru – je to príjemné podujatie s menším stresom ako na turnajoch.“

Karol Kučera (bývalý slovenský tenista, víťaz Hopman Cupu 1998): „Je to naozaj veľký úspech. Klobúk dolu! Dominika už počas uplynulej sezóny dosahovala také výsledky, že ma jej víťazstvá – azda s výnimkou toho dnešného – nezaskočili. Skôr ma prekvapil Domino tým, ako sa dokázal dať dohromady a pozviechať. V posledných mesiacoch minulého roka sme sa párkrát videli v Národnom tenisovom centre a hovoril mi, že to nie je ono, hoci mal na záverečných turnajoch záblesky a chytal sa. Teraz si však asi začal viac veriť, poprichádzal na nejaké veci. Znova potvrdil, akým je húževnatým človekom. Super, že sa dostal do takejto formy.“

Gejzír radosti v podaní Dominiky Cibulkovej.
Naštvaná Dinara Safinová.
+14Dominika Cibulková sa po prvom sete nechala...
debata chyba