Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinské odmietanie Rusov nevadilo. Propalestínskych športovcov MOV varuje

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v súvislosti s prebiehajúcou vojnou v Gaze varoval športovcov pred budúcoročnými OH v Paríži, aby nediskriminovali ostatných, inak budú čeliť sankciám.

01.11.2023 12:21
MOV Foto:
Olympijské hry a šport by mal športovcov a krajiny spájať. No deväť mesiacov pred hrami v Paríži to tak nevyzerá.
debata (4)

Hovorca MOV sa k situácii vyjadril aj vzhľadom k neutíchajúcemu konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas. „MOV sa hlási ku koncepcii individuálnej zodpovednosti a športovci nemôžu byť zodpovední za činy svojich vlád,“ uviedol hovorca MOV pre agentúru DPA.

Olympijský výbor je pripravený vzniknuté situácie riešiť. „Ak dôjde k diskriminačnému správaniu zo strany športovca alebo funkcionára, MOV spolupracuje s Národným olympijským výborom a Medzinárodnou federáciou, aby sa zabezpečilo rýchle prijatie opatrení, ako tomu bolo počas OH v Tokiu,“ dodal.

Chamzat Čimajev Čítajte viac Čo vlastne chce? Hviezda MMA žiadala mier, potom Kadyrova prosila o zbraň, aby bránila Palestínčanov

Palestínska zápasníčka Rabbia Khalilová, ktorá trénuje v Nemecku, sa chce zúčastniť na OH v Paríži, no priznáva, že by nesúťažila proti športovcom z Izraela:

„Nie z náboženských dôvodov, ale preto, že medzi oboma národmi bola vždy vojna. Očakávam, že viac arabských alebo propalestínskych športovcov bude bojkotovať súťaže, ak budú musieť súperiť proti športovcom z Izraela.“

19. Mohamed Salah Čítajte viac Veľa násilia a brutality! Hviezda Liverpoolu vyzvala lídrov, aby zabránili vraždeniu

Faktom však je, že v prípade bojkotov niektorých jednotlivcov či celých výprav v súvislosti so štartom ruských športovcov na podujatiach MOV nezasahovala a asi nevarovala pred trestaním diskriminačného správania.

Na predošlých OH v Tokiu sa táto téma týkala alžírskeho džudistu Fethiho Nourineho, ktorý spolu s jeho trénerom dostal od svetového riadiaceho orgánu tohto športu zákaz činnosti na 10 rokov po tom, ako odstúpil v Tokiu po žrebe, aby sa vyhol možnému stretnutiu s Izraelčanom Toharom Butbuom.

Slávni športovci, ktorí predali medaily z OH Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Slávni hokejisti, boxeri či nezabudnuteľná...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #izraelsko - palestínsky konflikt #OH v Paríži 2024