Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slušnosť a rešpekt k súperom. Už neplatí, že ragby je hra chuligánov, ktorú hrajú džentlmeni

Zrážanie mohutných tiel, počuť praskot kostí a lámanie ušných lalokov. Hra so šiškou však nie je len o "karfiólových" ušiach.

27.10.2023 21:51
Nový Zéland Foto: ,
Ragbisti Nového Zélandu a ich bojový tanec "haka".
debata

Ragby, ktoré spája tvrdosť, rýchlosť a šikovnosť, sa dočká najväčšej slávnosti. Vo Francúzsku vyvrcholí svetový šampionát záverečnými dvoma zápasmi.

Dnes večer nastúpili v súboji o bronz Anglicko proti Argentíne, v zajtrajšom finále zabojujú o titul obhajca trofeje z Juhoafrickej republiky a Nový Zéland.

„Turnaj doteraz ponúkol množstvo skvelých zápasov. Sledovanosť láme rekordy, fanúšikovia sa nevedia dočkať bojov o cenné kovy. Som presvedčený, že oba zápasy ponúknu šport najvyššej kvality,“ prognózuje slovenský reprezentant v ragby a hráč 1. RC Slovan Bratislava Michal Mihálik.

Rekordné čísla

Na Slovensku šport, ktorý robia len nadšenci. Ak však zavítate do nie tak vzdialeného Francúzska či Anglicka, popularita ragby vás ohromí.

MS 2023 sa konajú od začiatku septembra. Ide o dlhý turnaj, trvá takmer dva mesiace a to z jediného dôvodu – fyzická náročnosť ragby povoľuje mužstvám odohrať jeden zápas za týždeň. V krajinách, kde tento šport obľubujú, ide o celospoločenskú udalosť.

Sobotňajšie finále MS 2023 budú sledovať aj... Foto: LEVICHEVPHOTO / fb 1. rc slovan
ragby Slovan Mihálik Sobotňajšie finále MS 2023 budú sledovať aj ragbisti 1. RC Slovan Bratislava.

Svedčia o tom aj čísla sledovanosti. Úvodný zápas šampionátu medzi domácou reprezentáciou a Novým Zélandom si pri televíznych obrazovkách pozrelo viac ako 17 miliónov Francúzov.

„Ide o obdobný počet ľudí, ktorí sledovali finále futbalového šampionátu v Katare, kde sme minulý rok prehrali s Argentínou. Čísla sú ohromné,“ pochvaľuje si šéf turnaja Jacques Rivoal.

Svetová elita sa skladá z 20 tímov a hoci stále sú medzi nimi určité výkonnostné rozdiely, úroveň sa pomaly, ale isto vyrovnáva.

„Fanúšikovia si želali čo najvyrovnanejší turnaj a v značnej miere sa im to aj splnilo. Videli sme viaceré prekvapujúce výsledky, čo doteraz nebývalo zvykom. Senzáciou bola výhra Fidži nad Austráliou, ktoré na úkor ragbyovej veľmoci aj postúpilo do štvrťfinále,“ vraví Mihálik.

Súboj gigantov

Zajtrajšie finále obstarajú krajiny, kde je ragby náboženstvom. Zároveň ich na ihrisku spája veľká rivalita.

Juhoafrická republika i Nový Zéland patria medzi najúspešnejšie reprezentácie, obe vyhrali MS trikrát. Mužstvo z juhu čierneho kontinentu s prezývkou „Springboks“ vyzve tradičného rivala vo finále svetového šampionátu prvýkrát od roku 1995.

Vtedy sa konal turnaj v JAR, krátko po páde apartheidu. Systém represívnych rasistických zákonov, ktoré diskriminovali pôvodné obyvateľstvo vo všetkých sférach života, fungoval v krajine od roku 1948.

Ragbisti Juhoafrickej republiky obhajujú vo... Foto: TASR/AP, Lewis Joly
JAR ragby Ragbisti Juhoafrickej republiky obhajujú vo finále titul z MS 2019.

Snímka, na ktorej černošský prezident Nelson Mandela odovzdáva po víťazstve trofej do rúk belošského kapitána Francoisa Pienaara, patrí medzi ikonické fotografie v histórii športu.

Juhoafričania nastúpia v pozícii obhajcov trofeje, ale nečaká ich nič jednoduché. „All Blacks“ z Nového Zélandu, ktorí na finále pripravujú špeciálnu verziu svojho tradičného bojového tanca „haka“, hrajú v parádnej forme.

„Nový Zéland potvrdzuje absolútnu svetovú extratriedu, hodnú slávnej značky. Vyzerá najlepšie pripravený, ale to neznamená, že automaticky uspeje. Aj v ragby potrebujete šťastie a správne nastavenie formy. Juhoafričania zatiaľ neukázali všetko, čo je v nich. Vo finále na to dostanú ideálnu príležitosť. Všetci sme zvedaví, ako to napokon dopadne,“ reaguje Mihálik.

Záležitosť pre vyššie vrstvy

Hra so šiškou je populárna predovšetkým v krajinách Commonwealthu, čo je anglický termín pre Britské spoločenstvo národov. Viacerých možno prekvapí, že ragby malo bohatú históriu aj v Československu.

„Slovensko je v tomto smere zvláštny prípad. Ragby sa hralo v bývalej federácii kontinuálne od roku 1925. Síce existoval klub Dukla Bratislava, ale fungoval len niekoľko sezón. Ragby sa hralo prevažne v ,českej“ časti republiky. Aj preto je u nás tento šport pre viacerých stále anomáliou," vysvetľuje opora bratislavského Slovana.

To sa však postupne mení. Na Slovensku pribúdajú kluby, viaceré z nich majú aj solídnu mládežnícku základňu. Pod Tatrami je populárne aj sedmičkové ragby.

Ragbisti Slovana v akcii. Foto: fb 1. rc slovan bratislava
Ragbisti Slovana v akcii Ragbisti Slovana v akcii.

Olympijský šport, ktorý je v programe pod piatimi kruhmi od Ria 2016, hrá na rozdiel od klasickej verzie (15 hráčov) len sedmička na každej strane. Ragby už dávno nie je iba výhradne mužská záležitosť, aj na Slovensku ho praktizujú i ženy.

„Krása ragby je v tom, že sa snaží vyvažovať medzi faktom, že ide o tvrdé kontaktné súťaženie na trávniku a tým, že je to čestný a férový šport aj s vecami mimo ihriska. Veľmi sa dbá na súdržnosť, slušnosť a veľký rešpekt k súperom,“ ozrejmuje Mihálik.

V krajinách, kde je táto aktivita obľúbená, má nálepku univerzitného športu, dokonca niektorí ho označujú za „záležitosť pre vyššie vrstvy“.

História im dá za pravdu. Ragbisti vždy chceli byť vzdelaní, slušní, vzorne upravení ľudia. Aj preto donedávna museli mať hráči dresy s límcami, pretože polokošeľa znamená predpísanú uniformitu.

„V Anglicku sa používala fráza, že ragby je hra chuligánov, ktorú hrajú džentlmeni a futbal je hra džentlmenov, ktorú hrajú chuligáni. V súčasnosti ide už len o ilustračné prirovnanie, ale aj na tomto príklade vidieť, z akých pomerov vzišlo ragby,“ dodáva Mihálik.

Sobotňajšie finále sa uskutoční na parížskom Stade de France, očakáva sa vypredané hľadisko a návšteva 80-tisíc divákov. Slovenský fanúšik si môže pozrieť boj o titul, ako aj piatkový duel o 3. miesto na stanici ČT Sport (oba zápasy od 21.00).

debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #JAR #ragby #1. RC Slovan Bratislava #MS 2023 #Francúzsko 2023