Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Taxis kole oči aktivistom za práva zvierat. Slávny Čech im odkazuje, že legendárna prekážka je dnes úplne v poriadku

Petíciu za zrušenie Veľkého Taxisu už podpísalo viac ako 12-tisíc ľudí. Diskusiu okolo českej obávanej dostihovej prekážky rozvírilo nešťastie na nedávnej Veľkej pardubickej.

20.10.2023 09:32
Veľký Taxis Foto:
Legendárna prekážka Veľký Taxis je postrachom džokejov i koní.
debata

Predminulý víkend tam po hromadnom páde zomrel kôň a jeho jazdec sa vážne zranil.

Stačilo pár sekúnd, tragický doskok a na petíciu proti Taxisu pribudlo ďalších päťtisíc podpisov.

"Táto prekážka je stále nebezpečná a naozaj veľké množstvo koní tam nielen padá, ale prichádza k úrazom, niekedy dokonca aj fatálnym,“ uviedla Blanka Filipová z Demokratickej strany za práva zvierat.

Už v roku 1994 sa doskoková hrana Taxisu dočkala zaoblenia a ďalšia úprava pred tromi rokmi doskok ešte výraznejšie zmiernila.

ČR jazdectvo Čítajte viac Železník bol aristokrat. Omotal si celé Československo

„Došlo k zostrihnutiu živého plotu a tiež sme vyrezali drevnaté časti zo živého plotu,“ vysvetľoval riaditeľ Dostihového spolku Jaroslav Müller.

„V dnešnej dobe, myslím si, je úprava Taxisu v takom poriadku, že tí, čo tomu rozumejú, tak proti tomu určite nemôžu mať žiadne námietky,“ súhlasil aj osemnásobný víťaz Veľkej pardubickej Josef Váňa.

Lenže odporcovia ich stále majú. Podľa nich – navyše nielen Taxis, ale aj dostihy celkovo – sú pre zvieratá utrpením. „Myslím si, že v tejto podobe a v takejto náročnosti sú naozaj týraním koní,“ myslí si Filipová.

Zatiaľ to ale vyzerá, že tento rok bola na vine súhra nešťastných okolností.

Taxis, Pardubice Čítajte viac Pred Taxisom vybočil a nastala hrôza, Váňa reagoval na smrť koňa jasne. Ako je na tom džokej, ktorého oživovali?

„Skvelý prekážkový kôň sa asi niečoho zľakol a na poslednú chvíľu už s tým džokej nemohol nič urobiť,“ konštatoval Váňa.

„V tomto roku skutočne proporcie a veľkosť Taxisovej priekopy nehrali žiadnu rolu,“ súhlasil s legendárnym džokejom Müller.

Napriek tomu sa čoskoro zíde expertná komisia, ktorá opäť prehodnotí obtiažnosť a bezpečnosť Taxisovej priekopy i celého pardubického dostihu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká pardubická #Veľký Taxis