Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vémola musí vysvetľovať. Tigra, ktorého pozná celé Česko, údajne zmrzačil

České ministerstvo životného prostredia v utorok 5. decembra odobralo Karlosovi Vémolovi nelegálne získanú bielu tigricu Rambu.

08.12.2023 14:26
Vémola MMA Foto:
Karlos Vémola.
debata

V následne vydanej tlačovej správe ministerstvo odhalilo, že zviera má chirurgicky odstránené všetky pazúry na predných končatinách, upozornilo preto Štátnu veterinárnu správu, ktorá preverí podozrenie z týrania zvieraťa.

Zápasník argumentuje tým, že šelma mala v pazúroch zápal, a preto ich bolo nutné odstrániť.

Tigrica Ramba bola v utorok 5. decembra zabavená Karlosovi Vémolovi po tom, čo nebol schopný preukázať pôvod a legálny spôsob nadobudnutia zvieraťa chráneného podľa Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín (CITES).

Šelme našla nový domov v záchrannom centre TIERART organizácie FOUR PAWS v Nemecku.

2 vémola Čítajte viac Neskutočný výkon Vémolu! Slovenského obra vypol už po niekoľkých sekundách

Ministerstvo životného prostredia po zabavení zvieraťa vydalo tlačovú správu, v ktorej je uvedené: "Pri kontrole zdravotného stavu pred prevozom bolo zistené, že zviera má chirurgicky odstránené všetky pazúry na predných končatinách. Chovateľ to zdôvodnil tým, že zviera malo v pazúroch zápal, a preto ich bolo nutné odstrániť.

Súkromný veterinárny lekár ale uviedol, že pri zápale sa odstraňuje iba zapálený pazúr, a nie všetky pazúry, navyše na oboch končatinách. Na tieto závažné zistenia ministerstvo upozornilo Štátnu veterinárnu správu."

Preto sa začne proces vyšetrovania, či boli pazúry odobraté z opodstatnených dôvodov.

"Po obdržaní všetkých dôležitých dokumentov a informácií Krajská veterinárna správa preverí odobratie všetkých pazúrov na predných končatinách tigrice Ramby.

Chirurgické odstránenie pazúrov šelmy z iných ako zdravotných dôvodov možno považovať za závažný priestupok týrania zvieraťa, ktorý porušuje zákon na ochranu zvierat proti týraniu," povedal Petr Vorlíček, tlačový hovorca Štátnej veterinárnej správy.

Karlos Vémola a jeho slovenská manželka. Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia
14 vémola Karlos Vémola a jeho slovenská manželka.

Chovateľ vraj argumentuje tým, že šelma mala rýchlo sa šíriacu pleseň a bolo nutné vykonať tento zákrok.

Štátna veterinárna správa súčasne preverí, či nebol rovnaký zákrok vykonaný aj u ďalších mačkovitých šeliem z chovu, píše sa ďalej v tlačovej správe.

„Najčastejší spôsob odobratia pazúrov sa nazýva onychektómia, pri ktorej je pazúr odstránený aj s kosťou posledného článku prsta buď skalpelom, alebo laserom. Tento zákrok býva vykonávaný v kontaktných chovoch pre zníženie nebezpečnosti zvieraťa,“ uvádza ministerstvo životného prostredia vo svojom vyjadrení.

"Odstránením pazúrov dôjde k nezvratnému zmrzačeniu a zviera kvôli tomu nemôže prejavovať prirodzené správanie. Nie je napríklad schopné šplhať sa po stromoch, brániť sa útoku iného zvieraťa alebo si značkovať svoje územie škrabaním.

Dochádza tiež k narušeniu rovnováhy zvieraťa ak vyššej náchylnosti k zdravotným problémom, ako sú napríklad bolesti chrbta," je uvedené v tlačovej správe.

Vémola tak bude musieť predložiť jasné dôkazy o tom, že zákrok bol nevyhnutný. A ako je na tom šelma teraz?

Modeling aj MMA. Češka chce byť profi bojovníčkou Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Modeling aj MMA. Češka chce byť profi...

"Ramba bezpečne dorazila do parku TIERART. Je ešte pomerne plachá a potrebuje čas, aby si zvykla na nové prostredie. Jej ošetrovatelia sa postarajú, aby mala všetko, čo potrebuje, aby sa cítila dobre.

Potom, čo si Ramba zvykne na nový domov, bude umiestnená vedľa Charloty, aby sa pomaly začali zoznamovať," približuje ďalší postup Barbara van Genneová, riaditeľka oddelenia divokých zvierat vo FOUR PAWS.

„Ak budú voči sebe prejavovať pozitívne správanie, budeme postupne pokračovať v zoznamovaní. Počas celého procesu ich budú starostlivo sledovať ošetrovatelia, ktorí môžu kedykoľvek zasiahnuť a v prípade potreby ich opäť oddeliť,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMA #Karlos Vémola