Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posun v prípade štartu Rusov na olympiáde. Športoví lídri vyzvali MOV, aby ho dovolil

Zástupcovia medzinárodných športových federácií a národných olympijských výborov vyzvali Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby umožnil na hrách v Paríži 2024 pod neutrálnou vlajkou štart ruským športovcom, ktorí splnia kvalifikačné podmienky.

05.12.2023 20:31
Thomas Bach Foto:
Medzinárodný olympijský výbor, v čele s Thomasom Bachom, by mal čoskoro rozhodnúť o účasti športovcov z Ruska a Bieloruska na OH v Paríži 2024.
debata (15)

Počas utorkového 12. olympijského summitu v Lausanne zároveň MOV požiadali, aby v tejto nezodpovedanej otázke rozhodli čo najskôr. O výzve informoval MOV na svojom webe.

Športovci z Ruska a Bieloruska dostali zákaz štartu v medzinárodných súťažiach po začiatku vojnového konfliktu na Ukrajine z februára 2022.

Na jar tohto roku MOV vyzval medzinárodné organizácie, aby za podmienok dodržania neutrality umožnili športovcom z týchto dvoch krajín návrat do súťaží, na ktorých by mohli splniť kvalifikačné podmienky pre štart v Paríži. Mnoho športových zväzov dalo tejto výzve zelenú.

Alexander Dolgopolov Čítajte viac Ukrajinská hviezda zo zákopov: Čím dlhšie tá hrôza potrvá, tým viac ľudí okolo mňa zahynie

Podmienkou pre účasť ruských športovcov na olympiáde je ich striktná neutralita a žiadna väzba na armádne zložky. Vylúčený je štart družstiev.

„Zástupcovia medzinárodných federácií letných športov vyzvali MOV, aby schválil účasť na OH tým individuálnym neutrálnym športovcom, ktorí sa kvalifikovali, alebo sa kvalifikujú. Tiež požiadali o to, aby rozhodnutie padlo čo najskôr a vnieslo prehľad do celého kvalifikačného procesu,“ uviedol MOV vo vyhlásení.

Podľa športových lídrov letných športov nestojí v ceste olympijskej účasti Rusov ani antidopingová problematika. V tomto roku sa ruskí športovci podrobili už vyše 10-tisíc testom.

V septembri sa pre štart Rusov pod neutrálnou vlajkou v Paríži rozhodol Medzinárodný paralympijský výbor. Jeho verdikt bol vnímaný ako predzvesť rozhodnutia MOV. Olympijský summit zároveň odsúdil plány Ruska usporiadať na budúci rok v Moskve a Jekaterinburgu takzvané Hry priateľstva.

Táto športová akcia je podľa medzinárodných federácií zjavne politicky motivovaná a jej výsledky by nemali byť oficiálne uznané.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
15 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #ruskí športovci