Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bedrich Formánek dohral svoju poslednú partiu. Šachovú rubriku v denníku Pravda viedol takmer 60 rokov

Doc. Ing. Bedrich Formánek PhD bol dlhoročný predseda Slovenskej organizácie kompozičného šachu. Pred pár dňami sa s ním navždy rozlúčila jeho rodina aj početná rodina jeho šachových priateľov a tiež zástupcovia redakcie Pravda, s ktorou spolupracoval takmer 60 rokov.

03.12.2023 15:52
Bedrich Formánek Foto: ,
Bedrich Formánek bol čestným predsedom Svetovej organizácie kompozičného šachu (WFCC).
debata

Bedrich Formánek zomrel vo veku 90 rokov a zanechal za sebou veľa práce, ale tiež veľa príjemných spomienok na jeho prívetivú povahu a žarty. Slovenský kompozičný šach pozdvihol z nuly na svetové výslnie, ako zdôraznili jeho šachoví priatelia. Desaťročia sa venoval mladým, vyškolil v kompozičnom šachu celé generácie.

Majstri Šachoví majstri Čítajte viac Obrovský úspech slovenských šachových skladateľov

Pre čitateľov denníka Pravda každý týždeň pripravoval šachové rébusy a tešil sa na ohlasy. Ako povedal, „šach a noviny sú mimoriadne krásne veci“. Obom sa venoval až do posledných chvíľ.

Pre tých, ktorí ho poznali osobne, bol predovšetkým príjemný a veselý spoločník, spoľahlivý a pedantný spolupracovník a pre tých, ktorí mu boli ešte bližšie, bol aj dobrý člověk a priateľ.

Bedrich Formánek Čítajte viac Pán šach. Bedrich Formánek vedie šachovú rubriku v Pravde 50 rokov!

V rozhovore re Pravdu prirovnal hraný šach k hokeju a kompozičný ku krasokorčuľovaniu. „Hraný šach a kompozičný šach sú dve celkom odlišné disciplíny. Spoločné majú iba šachovnicu a kamene. V prvom prípade, podobne ako napríklad pri hokeji, stoja proti sebe dvaja súperi a jeden ide po krku druhému. Nehrá sa na krásu, prioritou je soka zničiť. O víťazovi často rozhodne chyba súpera. Krasokorčuľovanie je čistá krása – vyhrá ten, komu sa podarí ukázať najviac efektných kombinácií.“

Zároveň laikom vysvetlil, ako vlastne súťažia kompoziční šachisti „Sú dva druhy súťaží. Prvá je ťažšia, skladateľská: Na nej musíte podľa zadania a v určenom čase vymyslieť originálnu šachovú situáciu, postavenie figúr a pešiakov. Voláme to šachová skladba. Druhý typ je riešiteľská súťaž: Na nej sa takéto úlohy riešia. Ide o známe čierno-biele obrázky šachovníc z novín, najčastejšie so zadaním Mat druhým ťahom.“

Bedrich Formánek s ďakovnou titulnou stranou... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Bedrich Formánek Bedrich Formánek s ďakovnou titulnou stranou denníka Pravda pri 50. výročí spolupráce.

Bedrich Formánek bol dlhoročným predsedom Slovenskej organizácie kompozičného šachu a zároveň jej čestným predsedom, bývalý prezident svetovej komisie pre kompozičný šach PCCC a zároveň čestný prezident Svetovej organizácie pre kompozičný šach WFCC, člen siene slávy SOKŠ, šachový skladateľ, rozhodca, lektor, organizátor autor niekoľkých kníh o kompozičnom šachu a jeho neúnavný propagátor, autor dokopy 7475 šachových rubrík v časopisoch, z ktorých väčšinu venoval práve čitateľom denníka Pravda. Kompozičný šach na Slovensku delia jeho fanúšikovia na dve obdobia: pred Beďom a po príchode Beďa. Žiaľ, teraz už pribudlo obdobie tretie: po Beďovi. Obdiv k senzačnému šachistovi, skvelému učiteľovi, organizátorovi a medzinárodnému rozhodcovi Bedrichovi Formánkovi, ktorý vychoval a viedol vyše stovky šachových skladateľov, však pretrvá. A vďaka nemu a silným väzbám vo veľkej šachovej rodine bude jeho rubrika v Pravde naďalej pokračovať.

Bedrich Formánek je dnes čestným predsedom... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Bedrich Formánek, šach Bedrich Formánek je dnes čestným predsedom Svetovej organizácie kompozičného šachu (WFCC).

Ďakujeme za všetky tie roky, počas ktorých ste našich čitateľov zasväcovali do tajov hry kráľov, učili ich predvídať, sústrediť sa a cibriť si mozog. Ako veľmi by sa nám zišlo ešte viac múdrych hláv a dobrej zábavy!

S úctou

redakcia Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šach #Bedrich Formánek