Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci stáli na všetkých osemtisícovkách

Na všetkých štrnástich osemtisícovkách Zeme už stáli slovenskí horolezci. Štatistiku v sobotu úspešne zavŕšil popradský alpinista Peter Hámor, ktorý pokoril aj doteraz posledný štít bez slovenského výstupu a dvanástu najvyššiu horu sveta - karakoramský Broad Peak (8047 m).

09.07.2006 11:32
debata

Hámor navyše skompletizoval jedinečný projekt Himalájsky triptych, v rámci ktorého v priebehu štyroch mesiacov vystúpil na tri osemtisícovky – postupne na Čo Oju (8201), Annapurnu (8091) a najnovšie Broad Peak – všetky bez použitia kyslíkového prístroja. Už v roku 1998 vystúpil na Mount Everest a so štyrmi osemtisícovkami sa vyrovnal už nebohému Jurajovi Kardhórdovi.

Na horu s miestnym názvom Faichan Kangri, ktorá si meno Broad Peak vyslúžila za rozľahlú vrcholovú platformu, vystúpil 41-ročný Slovák klasickou cestou o 14.00 miestneho času spoločne so skúseným Poliakom Piotrom Pustelnikom, pre ktorého to bol už trinásty a predposledný osemtisícový štít. Tretí člen „triptychového projektu troch Petrov“ Piotr Morawski sa na vrchol nedostal, lebo pomáhal rakúskemu kolegovi, všetci traja členovia expedície by sa ešte mali pokúsiť aj o prvovýstup severovýchodným hrebeňom.

Keďže výprava bola z predchádzajúcich osemtícoviek zaklimatizovaná, celý výstup od jej príchodu do základného tábora trval necelý týždeň a jeho účelom bolo aj rozloženie troch táborov, ktoré chcú použiť práve pri návrate z plánovaného prvovýstupu severovýchodnou cestou. „Zatiaľ som od Petra dostala len krátku esemesku, v ktorej oznámil, že sa mu s Puselnikom podarilo vystúpiť a že už sú znova v trojke. Viacej informácii očakávam, keď sa vrátia do základného tábora, lebo majú vybité telefóny,“ prezradila Hámorova manželka Mária.

Člen HK James Tatranská Polianka má na svojom konte aj ďalší dobrodružný projekt – Seven Summits, v rámci ktorého vystúpil na najvyššie body všetkých kontinentov. Najcennejšie sú však jeho posledné dva úspechy, ktorými uzavrel zoznam úspešných slovenských provovýstupov. Zdolanie všetkých štítov štrnásťčlennej rodiny najvyššej kategórie trvalo horolezcom spod Tatier takmer presne na deň 35 rokov. Pokorením Nanga Parbat (8125) 11. júla 1971 slovenské sériu vtedy odštartovali Ivan Fiala a Michal Orolín.

Pod Broad Peakom na pakistansko-čínskych hraniciach pôsobí v súčasnosti aj skupina slovenských záchranárov pod vedením Petra Šperku, ktorá taktiež finišuje s prípravami na finálny útok.

debata chyba