Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Severanka má na dosah absolútny rekord. Všetky osemtisícovky chce zvládnuť do troch mesiacov

Nórska horolezkyňa Kristin Harilová je na najlepšej ceste s prehľadom vytvoriť nový rýchlostný rekord Himalájí.

06.06.2023 20:42
Kristin Harilová Foto: ,
Kristin Harilová.
debata

Pred plánovaným výstupom na Manaslu (8163 m n. m.) 37-ročná Nórka prezradila, že si trúfa zdolať všetkých 14 osemtisícoviek za tri mesiace.

Za sebou už má od 26. apríla osem takých vrcholov, zatiaľ naposledy v pondelok pokorila Annapurnu. Ak sa je v najbližších dňoch podarí zdolať spomenutý Manaslu, na zozname jej zostane už iba päť vrcholov na území Pakistanu.

Szilárd Suhajda Čítajte aj Popredný maďarský horolezec zahynul pri sólo výstupe na Everest. Smútia za ním aj na Slovensku

„Verím, že keď sa nám v najbližších dňoch podarí zliezť Manaslu, tak nám zostane už len päť vrcholov v Pakistane a tri celkovo tri mesiace na všetky vrcholy je reálny cieľ,“ povedala Harilová a doplnila:

„Mám radosť, že už máme za sebou osem vrcholov a všetci sme zdraví a v bezpečí.“

Ak Harilová pokorí spomenutý vrchol Manaslu, pred sebou bude mať päť vrcholov na území Pakistanu – K2 (Čhogori), Gašerbrum I aj II, Nanga Parbat a Broad Peak. Všetky ich pokorila vlani v rozpätí šiestich týždňov od 1. júla do 11. augusta.

K2, Himaláje Čítajte aj Prvý na svete: Nepálčan zdolal už dvakrát 14 najvyšších hôr na svete

Aktuálny rekord v krátkosti času na zdolanie všetkých štrnástich svetových štítov nad 8000 m je Nepálčan Nirmal Purja, bývalý vojak britskej armády v roku 2019 zvládol takú misiu za 189 dní – šesť kalendárnych mesiacov a šesť dní.

Začal 23. apríla 2019 na Annapurne (8091 m) a skončil 29. októbra na Šiša Pangme. O tomto rekorde vznikol aj filmový dokument „14 vrcholov: Nič nie je nemožné.“

Peter Hámor Čítajte aj Ak ma začnú mladší predbiehať, už sa na to vykašlem

Nórka teraz začala výstupom na Šiša Pangmu, nasledovali Čho Oju, Makalu, Káčaňdžunga, Mount Everest, Lhoce, Dhaulágirí a v pondelok aj Annapurna. Postarala sa aj o svetový rekord medzi ženami, keď ba vrcholoch Everestu a Lhoce stála v rozpätí ôsmich hodín.

Harilová sa o rekord pokúšala už vlani, no zvládla iba 12 vrcholov vyšších ako 8 km. Na zostávajúce dva nedostala povolenie od čínskych úradov, dôvodom boli obmedzenia týkajúce sa pandémie koronavírusu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristin Harilová