Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pár dní pred jubileom. Nepálsky šerpa má za sebou rekordný výstup na Everest, krajan s ním drží krok

Nepálsky Šerpa Kami Rita opäť zlepšil vlastné maximum v počte výstupov na najvyššiu horu planéty, za sebou má úspešný 28. výstup na Mount Everest (8849 m n. m.).

23.05.2023 20:41
Kami Rita Foto: ,
Kami Rita na archívnej snímke.
debata

Iba v pondelok pritom jeho rekord s 27 výstupmi vyrovnal krajan Šerpa Pasang Dawa.

Päťdesiattriročný Kami Rita podľa spoločnosti Seven Summit Treks, ktorá zastrešuje výstupy na Everest, dosiahol vrchol po 28. raz v utorok ráno miestneho času.

Pasang Dawa ešte 14. mája vyrovnal predošlý rekord Kamiho Ritu, no ten sa od neho o pár dní neskôr odpútal. Obaja sú stále pod medzi základným táborom a vrcholom a existuje možnosť, že v jarnej lezeckej sezóne si ešte pripíšu úspešný výstup. Obaja majú ešte niekoľko dní, kým sa sezóna skončí.

Mount Everest Čítajte aj Úmrtie v kempe. Everest si vyžiadal prvú tohtoročnú zahraničnú obeť

Kami Rita prvýkrát stál na najvyššej hore sveta už v roku 1994, pričom v rokoch 2009, 2010 a 2013 sa mu to podarilo dokonca dvakrát.

Zaujímavosťou je, že otec rekordéra bol jedným z prvých šerpov pri výstupoch na Everest. Kami Rita má na svojom konte aj niekoľko ďalších osemtisícoviek – stál tiež na vrcholoch K2, Čo Oju, Manáslu či Lhoce.

Očakáva sa, že Šerpa Pasang Dawa v máji 2023 podstúpi ešte jeden výstup na Mount Everest a opäť vyrovná rekord svojho krajana.

Horolezci zvyčajne v apríli vystúpia pod najvyšším vrcholom sveta do základného tábora a tam podstúpia aklimatizáciu na nadmorskú výšku, náročný terén a riedky vzduch.

Peter Hámor Čítajte aj Hámorovi pomohol pod lavínou nožík. Zachránil mu život

Až potom sa vydajú do vyšších polôh, to sa zvyčajne deje v prvej polovici mája. V roku 2023 sa výstup na vytúžený vrchol oddialil, keďže v apríli trojica šerpov spadla do trhliny na zradnom úseku a záchrancom sa ich nepodarilo nájsť.

Nepálske úrady pre tento rok vydali spolu približne 480 povolení na výstup na Mount Everest počas populárnej jarnej časti sezóny.

O necelý týždeň (29. mája) uplynie rovných 70 rokov od okamihu, keď Novozélanďan Edmund Hillary so Šerpom Tenzingom Norgayom ako prví vystúpili na vrchol.

Peter Hámor Čítajte aj Ak ma začnú mladší predbiehať, už sa na to vykašlem

Pod vrcholom Everestu v tomto roku našlo smrť už desať osôb, celkovo je to už cez 300 obetí vrátane Slovákov.

V roku 1984 to bol Jozef Psotka, o štyri roky neskôr Dušan Becík, Jaroslav Jaško, Peter Božík a Jozef Just, zatiaľ ostatným bol v roku 2017 Vladimír Štrba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mount Everest #Kami Rita