Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osmička Rusov podporovala vojnu, na MS nepôjde. Ukrajinec konfrontoval ministra jasnou otázkou

Skupina ôsmich ruských džudistov sa nemôže zúčastniť na MS v Dauhe po tom, ako Medzinárodná federácia džuda (IJF) vykonala previerky, aby sa uistila, že nepodporujú vojnu na Ukrajine.

02.05.2023 15:16
Džudo, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (5)

„Súťažiť na MS v džude 2023 a v súťažiach IJF môžu iba športovci zamestnaní vo Federálnom tréningovom športovom centre reprezentačných družstiev Ruska a športovci, u ktorých sme nezistili žiadne informácie naznačujúce podporu ruskej invázie na Ukrajinu,“ cituje oficiálne stanovisko IJF portál insidethegames.biz.

Podľa federácie je rozhodnutie o odmietnutí členov v súlade s pravidlami a politikou organizácie.

Alina Maruščaková Čítajte aj Jeden dopingový prípad za druhým. Ukrajinskému vzpieraniu hrozí zákaz účasti na OH

Výkonný výbor IJF 29. apríla rozhodol o opätovnom prijatí džudistov z Ruska a Bieloruska ako individuálnych neutrálnych športovcov pred majstrovstvami sveta, ktoré sú na programe od 7. do 14. mája.

Tento krok viedol k tomu, že Ukrajinská federácia džuda (FJU) bojkotuje majstrovstvá sveta.

Džudo je najnovší olympijský šport, ktorý na základe odporúčaní Medzinárodného olympijského výboru (MOV) zrušil zákaz vstupu Ruska a Bieloruska na svoje podujatia.

„Žiaľ, máme tu príklad bezprecedentného zanedbania Olympijskej charty a rozhodnutí MOV. Táto situácia opäť potvrdzuje, že naše obavy z nedodržiavania odporúčaní MOV nie sú neopodstatnené,“ stojí vo vyhlásení ukrajinského ministra športu Vadima Guttzeita.

Ruslan Ľubarskij Čítajte aj Môj dedo bojoval po boku Rusov. Boli sme bratia, teraz si nevieme prísť na meno, vraví legenda slovenských trávnikov

Majster Európy z Ukrajiny Bohdan Jadov mu cez Tribunu poslal odkaz.

„Nejdeme na MS, ale pán minister, aký je rozdiel medzi nami a futbalovým tímom? Som jediný z národného tímu, ktorý je na popredných priečkach renkingu a nemôžem si s nimi merať sily?

Oni nemajú chlapcov v kategórii do 60 kg, takže by sme sa v nej s nimi nemohli stretnúť. Tak mi vysvetlite, aký je rozdiel medzi naším národným tímom a napríklad Elinou Svitolinovou a inými tenistami. Aký je rozdiel medzi nami a futbalovým tímom?

Asi viem, čo je tým rozdielom (peniaze). Milujem svoju vlasť a chápem, že je to správne rozhodnutie, ale neviem pochopiť, prečo to neplatí pre všetkých.“

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
5 debata chyba
Viac na túto tému: #džudo #vojna na Ukrajine #Medzinárodná federácia džuda