Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už nie iba Hašek. Aj iná česká hokejová legenda nazvala známu tenistku súdružkou a píše o Rusákoch

Reakcia víťazky dvoch grandslamov a bývalej svetovej dvojky Svetlany Kuznecovovej na slová Češky Petry Kvitovej o podpore neúčasti ruských aj bieloruských športovcov na olympijských hrách kvôli vojne na Ukrajine vyvolali veľký ohlas. Na stranu českej tenistky sa na Twitteri postavili bývalí hokejisti.

12.04.2023 18:30
Jiří Hrdina Foto:
Jiří Hrdina.
debata (39)

"Vďaka Petra, že ste sa nebála rozprávať a vymedzili ste sa proti podpore ruskej imperialistickej vojny a zločinom. Viem, že pre vás – aktívnu športovkyňu – je to oveľa ťažšie ako pre mňa.

Vaše slová sú veľmi dôležité a verte, že nakoniec zachránia nejeden ukrajinský aj ruský život," napísal na Twitter víťaz z Nagana Dominik Hašek.

K Haškovi sa neskôr pridal aj trojnásobný víťaz Stanleyho pohára a terajší hokejový skaut Dallasu Stars Jiří Hrdina.

„Russká súdružka, tenistka Kuznecovová, sa vyjadrila k vyslovenému nesúhlasu s účasťou Rusákov na OH od Petry Kvitovej a k russofóbii Čechov. Petra je jedna z mála svetových športovkýň, ktoré podporili Ukrajinu a plne s ňou súhasím. Kým bude Putin bojovať, Rusáci na OH nepatria,“ uviedol Hrdina.

Počas turnaja Kvitová v reakcii na odporúčanie Medzinárodného olympijského výboru vyhlásila:

„Podľa môjho názoru by nemali štartovať ani na olympiáde. V tomto som skôr na ukrajinskej strane. Cítim to tak, že olympijské hry sú tu preto, lebo nechceme na svete vojnu. Takže mi to robí starosť. A naozaj som ocenila, keď ich Wimbledon vlani nepozval.“

Svetlana Kuznecovová Čítajte viac Celý svet je rusofóbny, hnevá slávnu rodáčku z Petrohradu. Kuznecovová kritizuje bývalú českú rivalku Kvitovú

„Môj postoj je samozrejme stále jasný, som proti vojne a viac mi záleží na ľuďoch a hráčoch z Ukrajiny,“ dodala česká dvojnásobná víťazka Wimbledonu.

Boli to práve tieto slová, ktoré rozzúrili Rusku Kuznecovovú.

„Je úplne jasné, že Česko je proti ruskému ľudu. Funguje tu propaganda a rusofóbia. Ja som ale presvedčená o tom, že by športovci nemali byť do týchto vecí zaťahovaní. Oni predsa len hrajú tenis,“ reagovala bývalá ruská tenistka pre web Tennisuptodate.

Šport a politika by podľa Kuznecovovej mali zostať oddelené.

„Chápem, keď politici hrajú tenis, ale ATP a WTA sa snažia udržať tento šport mimo politiky. A keď už túto tému začneme, hovorme o všetkých vojnách, ktoré prebiehali takmer po celé moderné obdobie v rôznych krajinách, a ich dôsledkoch pre šport,“ vysvetlila.

„Tenisti politike vôbec nerozumejú – ja tomu nerozumiem, kolegovia z reprezentácie tomu nerozumejú. Prečo ich s tým spájať?“ zakončila bývalá svetová dvojka.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
39 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová #Dominik Hašek #Svetlana Kuznecovová #Jiří Hrdina