Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie sme bezmocní! Berlín hrozí Rusom zákazom vstupu do krajiny

Športovci z Ruska a Bieloruska sa musia obávať zákazu vstupu do Nemecka, ak budú znovu prijatí na medzinárodné súťaže. Vyplýva to z vyjadrení nemeckej ministerky vnútra Nancy Faeserovej.

10.04.2023 10:30
Switzerland Russia Belarus Olympics Foto: ,
Proti odporúčaniu Medzinárodného olympijského výboru sa protestovalo aj pred sídlom MOV v Lausanne.
debata (67)

Tá na uplatňovanie vízových predpisov poukázala v rozhovore pre portál funkemedien.de. „Krajiny, kde sa konajú veľké športové podujatia, nie sú bezmocné. Môžu kontrolovať účasť Rusov vydávaním víz,“ uviedla Faeserová.

„Ak budeme organizovať medzinárodné súťaže v Nemecku, môžeme sa zariadiť. Tu budeme vždy konať s jasným postojom,“ skonštatovala.

Svetlana Kuznecovová Čítajte viac Celý svet je rusofóbny, hnevá slávnu rodáčku z Petrohradu. Kuznecovová kritizuje bývalú českú rivalku Kvitovú

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na čele s Thomasom Bachom nedávno odporučil umožniť športovcom z Ruska a Bieloruska vrátiť sa do súťaží ako neutrálni športovci napriek ruskej útočnej vojne proti Ukrajine, ktorú podporuje Bielorusko.

Podmienkou je okrem iného aj to, aby športovci aktívne nepodporovali vojnu a nemali žiadne spojenie s vojenskými a bezpečnostnými orgánmi.

Čeferin Čítajte viac Hlasovať mohli aj Rusi. Zákaz sa vzťahuje len na kluby, nie zväzy, bránila sa UEFA

Nemecká ministerka vnútra akýkoľvek návrat športovcov z oboch krajín odmieta. „Ponúknuť vojnovému štváčovi Putinovi propagandistickú scénu by zradilo všetky hodnoty športu. Je úplne nerozumné, aby Ukrajinci čelili športovcom, ktorí súťažia za krajinu, ktorá zabíja toľko civilistov v ich domovine,“ dodala Faeserová.

V posledných dňoch sa proti návratu postavili okrem iných svetová atletická aj jazdecká federácia. Na druhej strane šéf Medzinárodnej gymnastickej federácie Morinari Watanabe sa vyjadril v prospech návratu Rusov a Bielorusov do medzinárodných súťaží.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
67 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný olympijský výbor #vojna na Ukrajine #športovci z Ruska a Bieloruska