Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ublížite iba sebe! MOV sa obul do Ukrajincov. Na svete je 70 ozbrojených konfliktov

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) kritizoval výzvu ukrajinskej vlády na bojkot. Športovci Ukrajiny dostali oficiálne pokyn bojkotovať súťaže, na ktorých sa zúčastnia Rusi a Bielorusi.

01.04.2023 13:20
Thomas Bach Foto:
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
debata (84)

O stanovisku MOV v sobotu informovala agentúra Reuters. „Ak by sa takéto rozhodnutie realizovalo, ublížilo by to len ukrajinským športovcom a nijako by to neovplyvnilo vojnu, ktorú chce svet ukončiť a ktorú MOV tak vehementne odsúdil,“ uviedol olympijský výbor.

Podľa neho nie je v rukách vlád jednotlivých krajín aby rozhodli, ktorí športovci sa môžu zúčastniť na ktorých medzinárodných súťažiach. „Ak by toto pravidlo zaviedli, ublížilo by to aj postavenie niektorých ukrajinských športovcov a ďalších členov ukrajinskej olympijskej komunity.“

Šermiari Čítajte viac Návrat Rusov? Vo Francúzsku kvôli nemu zrušili preteky Svetového pohára

MOV tiež argumentoval, že na celom svete je 70 ozbrojených konfliktov, vojen alebo kríz a že postihnuté národné olympijské výbory dodržiavajú princípy olympijskej charty a nevyzývajú na bojkot.

Rozhodnutie bolo prijaté na návrh ministra mládeže a športu a prezidenta Národného olympijského výboru Ukrajiny Vadima Gutcajta.

Rozhodnutie sa vzťahuje na všetky súťaže vrátane kvalifikačných súťaží na olympijské hry 2024. Ak by sa športovci napriek tomu zúčastnili súťaží, v ktorých by boli aj športovci z Bieloruska alebo Ruska, mohlo by to viesť k tomu, že príslušné federácie by boli zbavené svojho národného štatútu.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
84 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Thomas Bach #vojna na Ukrajine #Vadim Gutcajt