Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český olympionik po stretnutí s ministerkou: Tvrdý trest a fotky mŕtvych športovcov

Jeho slová v Českej televízii vyvolali búrku nevôle a zasiahli okrem športových osobností aj ministerku obrany Janu Černochovú. Olympijský víťaz v modernom päťboji David Svoboda v piatok navštívil budovu rezortu.

31.03.2023 14:55 , aktualizované: 16:26
David Svoboda Foto:
David Svoboda, olympijský víťaz v modernom päťboji.
debata (11)

Svoboda je členom klubu ASC Dukla, ktorý spadá pod ministerstvo obrany. Ešte vo štvrtok pre Seznam Zprávy uviedol, že neplánuje iniciovať stretnutie s ministerkou.

„Ja som podriadený, takže ak budem vyzvaný, tak sa s ňou o tom porozprávam. Teraz ale nie som v pozícii, že by som sa jej ozýval,“ uviedol. No ako informoval Blesk, v piatok už prišiel do sídla ministerstva obrany na Hradčanoch. Bolo zrejmé, že si ho šéfka rezortu pozvala na koberček.

Wimbledon Čítajte viac Už aj Briti otočili, zrušili zákaz. Rusi a Bielorusi môžu hrať vo Wimbledone

Na miesto dorazil ako vojak v uniforme. Oblečením akoby reagoval na poznámku ministerky, ktorá si po pozretí jeho vyjadrení nebrala servítku pred ústa: „Mal by sa nahodiť do tej fešáckej uniformy a odísť na mesiac na Libavou pomáhať s výcvikom ukrajinských vojakov. A pozerať sa im do očí a počúvať, čo si o jeho názore myslia oni,“ vyjadrila sa Černochová.

Pri odchode z ministerstva sa Svoboda obrnil mlčaním a odmietol stretnutie komentovať. „Takto sme sa dohodli,“ vyjadril sa po opustení rezortu. V priebehu piatku ministerstvo na Twitteri informovalo o výsledku stretnutia. Svoboda prišiel o post predsedu Komisie športovcov Českého olympijského výboru.

A čím vlastne Svoboda pobúril predstaviteľku vlády? „Môj osobný názor je aj v súlade s tým, ako vlastne otočil Medzinárodný olympijský výbor v tomto roku a aktuálne odporúča účasť Rusov a Bielorusov. Dobre vie, že nie je možné tú účasť zakázať a neporušiť tým všetky dokumenty, ku ktorým sa zaviazali,“ vyhlásil v ČT.

Keď však moderátorka uviedla, že v olympijskej charte sa okrem nediskriminácie športovcov píše tiež o podpore mierovej spoločnosti, povedal, že olympijská charta už nikoho dávno nezaujíma a nedodržuje sa. „Je to otázka výkladu,“ skonštatoval.

„Vojenský konflikt stále prebieha. A ako vieme, tak prvou obeťou každého vojnového konfliktu je pravda,“ povedal Svoboda. Na upozornenie moderátorky, že valné zhromaždenie OSN viackrát odsúdilo agresiu Ruska na Ukrajine reagoval Svoboda slovami: „Môže to byť kľudne omyl, čo ja viem.“

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jana Černochová #ruskí a bieloruskí športovci #David Svoboda