Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinci pohrozili vlastným športovcom: Ak sa stretneš s Rusom, končíš

Ukrajinská vláda oznámila, že športovci z ich krajiny sa nezúčastnia na žiadnych kvalifikačných podujatiach na budúcoročné olympijské hry v Paríži na ktorých budú štartovať aj Rusi.

31.03.2023 11:30
Vadim Gutzeit Foto:
Ukrajinský minister športu a prezident tamojšieho olympijského výboru Vadim Gutzeit.
debata (12)

Ako informuje portál Inside The Games rozhodnutie oznámil Oleg Nemčinov, tajomník kabinetu ministrov a člen Národného olympijského výboru Ukrajiny (NOCU). Ten zároveň varoval, že federácie, ktoré budú nariadenie ignorovať, budú potrestané.

„Na rokovaní vlády padlo protokolárne rozhodnutie na návrh kolegu (prezidenta NOCU Vadima Gutzeita), aby sme sa kvalifikačných súťaží zúčastnili len tam, kde nie sú Rusi,“ povedal Nemčinov. „V súlade s tým môže byť účasť mimo týchto kritérií dôvodom na zbavenie federácie jej národného štatútu.“

šport, Rusko Čítajte viac Poradkyňa MOV pobúrila výrokom, že ruskí vojaci by mohli súťažiť na OH. Zakázali Phelpsovi plávať, pýta sa

Rozhodnutie padlo pár dní po oznámení Výkonnej rady Medzinárodného olympijského výboru (MOV), v ktorom uviedla, že jednotlivým športovcom z Ruska a Bieloruska by mal byť umožnený návrat do medzinárodného športu, pokiaľ nepodporia inváziu na Ukrajinu alebo sú pridružený k armáde.

Nemčinov pripustil, že toto rozhodnutie by mohlo znamenať, že niektorí ukrajinskí športovci premeškajú svoju príležitosť súťažiť na olympijských hrách, ale podľa neho je to cena, ktorú musia zaplatiť.

Prezident MOV Thomas Bach už skôr vyjadril nádej, že Ukrajina nebude bojkotovať podujatia vrátane Paríža 2024 kvôli svojmu rozhodnutiu o Rusku a Bielorusku. „Máme veľa príkladov športovcov z krajín, ktoré bojovali proti nepriateľstvu, ktoré sa zúčastnili na olympijských hrách,“ povedal Bach.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný olympijský výbor #vojna na Ukrajine