Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Vlani im ukázali prostredník, teraz ich MOV volá späť. S Rusmi sú neustále problémy, ruku by som im na OH nepodal

V minulosti sa MOV či športovým asociáciám vyčítalo, že voči Rusom uplatnili kolektívnu vinu, na ktorú doplatili aj nevinní. Bude sa tento scenár opakovať?

Mrzí ma, že to takto bolo, ale reálne majú kompetentní len túto jedinú možnosť. Potrestať celú krajinu za to, že porušila jedno z ustanovení Olympijskej charty.

Je mi ľúto atlétov či plavcov, ktorí sú čistí, ale pochádzajú z krajiny, ktorá robí takéto veci. Ak Rusi nie sú schopní rešpektovať pravidlá a tiež snahu uspieť od svojich športovcov, prečo to chcú od nás ostatných?

Prekáža vám fráza, že sa šport nemá miešať s politikou?

Áno, lebo mám pocit, že športovec má držať jazyk za zubami a nevyjadrovať sa k politickým veciam. Ak však dosiahne úspech, politik sa s ním odfotografuje a urobí si svoju agendu.

Navyše, šport a politika sa miešali odjakživa, stačí sa pozrieť do minulosti. Platí to v prítomnosti a bude aj v budúcnosti.

šport, Rusko Čítajte viac Poradkyňa MOV pobúrila výrokom, že ruskí vojaci by mohli súťažiť na OH. Zakázali Phelpsovi plávať, pýta sa

Ak by sa nejaký plavec otvorene dištancoval od režimu v Moskve či Minsku, akceptovali by ste jeho štart v Paríži?

Poznám viacero ruských plavcov a viem, že tvrdo pracujú. Avšak Jevgenij Rylov, dvojnásobný olympijský víťaz z Tokia, otvorene podporuje prezidenta Vladimira Putina. On sa vyfarbil, ale ostatných, ktorých poznám, sú proti vojne. Nechcú ju, lebo im berie celoživotnú šancu sa presadiť.

Pripravujú sa v Európe a majú väčšinu rodiny v Rusku, preto pre nich nie je ľahké vyjadriť odmietavý postoj k vojne na Ukrajine. Takéto reči sa trestajú niekoľkoročným väzením.

Vláda iste má nejakú páku, aby konkrétny športovec držal ústa a krok… Vážil by som si každého, kto by sa Putinovi postavil. V ich situácii to však nepovažujem za reálne.

Aj preto, že má šport v Rusku výsostné postavenie?

Putin trénuje s chlapcami na žinenke džudo, hádže ich o zem, strelí pätnásť gólov v hokejovom zápase. Tribúny mu tlieskajú, pre divákov je šport vítaným rozptýlením. A či ruskí reprezentanti pôjdu do Paríža alebo nie, budú zdrojom propagandy. Keby nešli, vyhlásia, že sú Rusi aj tak najlepší.

Ak sa v Paríži predstavia, hoci aj bez vlajky a hymny, v Moskve ich budú ospevovať ako úspešných gerojov, ktorí zvládli bitku proti svetu, ktorý je proti nim.

Východisko neexistuje, ale podľa viac ako storočných pravidiel by sa malo s Rusmi pozametať. Iná možnosť, ako potrestať tento režim, neexistuje.

Zdá sa vám, že federácie trochu lavírujú a čakajú, ako rozhodne MOV? Môže to byť kľúčový krok k ich postoju?

Sklamalo ma, že aj u nás na Slovensku sa niektoré organizácie či zväzy nedištancovali od ruskej agresie a strčili hlavu do piesku. To isté chcel spraviť MOV, ale nakoniec ho to dobehlo.

Rusko, šport Čítajte viac Rusi potvrdzujú, že ich boľavé miesto je hokej. Naozaj chcú americkí giganti snímať za miliardy neznáme tváre, pýtajú sa

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Nagy