Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlani im ukázali prostredník, teraz ich MOV volá späť. S Rusmi sú neustále problémy, ruku by som im na OH nepodal

Vlani v decembri prekvapil sám seba. Zlepšenými výkonmi potvrdil, že aj v pokročilom plaveckom veku nepatrí do starého železa.

31.03.2023 06:00
Japonsko OH2020 SR plávanie rozplavby polohovka... Foto: ,
Richard Nagy pred polohovými pretekmi na 400 metrov v Tokiu.
debata (28)

Slovenský reprezentant Richard Nagy (30) sa chce pobiť aj o miestenku na budúcoročnej olympiáde v Paríži 2024, kde sa možno predstavia aj reprezentanti Ruska a Bieloruska. Odporúča to Medzinárodný olympijský výbor.

Kde sme vás zastihli?

Som doma v Anglicku, kde sa dlhodobo pripravujem a žijem. Vrátil som sa z mesačného sústredenia. V utorok cestujem na prvé veľké preteky v tejto sezóne v Eindhovene a potom pôjdem s reprezentáciou do Štokholmu. Cítim sa veľm idobre, ale už som starý. (smiech)

Napriek tomu ste si na MS 2022 v Melbourne zlepšili v decembri maximá v krátkom bazéne vo veku, kedy už mnohí plavci majú po kariére. Prekvapilo vás to?

Zmenil som v tej sezóne toho vo svojom živote, kariére i príprave veľa.

Nemal som žiadne očakávania a prišlo zlepšenie. Nečakal som to. Chcel som sa na vrcholnom podujatí ukázať, ale nové osobáky a atakovanie časov, ktoré som dosahoval ešte v Bratislave pod vedením Gabriela Barana, to bolo veľké prekvapenie a príjemná vzpruha.

Aké si dávate ambície?

V takomto veku plavci skôr myslia na druhé dieťa a nie na bitku s časom. Rád by som tieto časy potvrdil a splnil A-limit na MS v dlhom bazéne vo Fukuoke a taktiež sa dostal na olympiádu do Paríža. To však bude náročné.

765145497 Čítajte viac Potvrdené: MOV odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov

Momentálne rezonuje správa, že MOV odporučí, aby sa ruskí a bieloruskí športovci zúčastnili OH 2024. Čo na to hovoríte?

To bude hejtu, keď spustím… (smiech). V prvom rade mi je Rusov, ktorí sa poctivo pripravujú, sú čistí a mimo toho, čo nariadil Kremeľ, aj ľúto. Na druhej strane, celú moju seniorskú kariéru sú s nimi nejaké problémy. Bol som na dvoch olympiádach – v Riu 2016 sa riešil vírus zika a ruský doping.

V Tokiu 2020 zasa koronavírus a ruský doping. A teraz možno príde tretia a bude sa riešiť ruská vojna na Ukrajine a možno aj ruský doping. Príde mi však správne potrestať štát, ktorý si robí zo športu dobrý deň.

Súhlasíte s odporúčaním MOV otvoriť Rusom a Bielorusom dvere do Paríža?

Rusom nefandím a ani ich nemám rád, ale odhliadnuc od mojich názorov, ktoré nie sú také podstatné, ide MOV proti sebe. Návrat Rusov opiera o Olympijskú chartu – aby sa politika nemiešala so športom.

Pritom Rusi krátko po ZOH 2022 v Pekingu a pred paralympijskými Hrami napadli Ukrajinu a porušili jedno z pravidiel Olympijskej charty.

Ak by sa držali pravidiel, bolo by to bez diskusie a takýto národ by bol potrestaný. Ak začneš vojenský konflikt počas olympijského prímeria, tak je to ako vztýčený prostredník celému MOV.

Thomas Bach. Čítajte viac Lavína kritiky na MOV: Deň hanby, facka do tváre Ukrajincov. Nespokojní sú aj Rusi

Šéf MOV Thomas Bach sa opiera aj o to, že vo svete momentálne prebiehajú desiatky konfliktov…

Samozrejme, ale tie sú lokálne a nepácha ich veľmoc – aspoň sme si donedávna mysleli, že ňou Rusko je, ale ich trojdňová vojna trvá už vyše roka – voči vlastnému susedovi bez príčiny a zavinenia. Nie som expert na vojenské konflikty, ale takto to vnímam.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Nagy