Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Potvrdené: MOV odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu.

28.03.2023 17:10 , aktualizované: 18:00
765145497 Foto:
Pred sídlom MOV v Lausanne protestovali odporcovia účasti ruských a bieloruských športovcov na medzinárodných podujatiach.
debata (53)

Prezident MOV Thomas Bach v utorok po zasadnutí exekutívy oznámil, že výbor odporučil medzinárodným športovým federáciám a organizátorom svetových športových podujatí, že „športovci s ruským alebo bieloruským pasom musia súťažiť len ako individuálni a neutrálni športovci“.

Na medzinárodné podujatia by sa podľa odporúčaní MOV nemali dostať športovci z Ruska a Bieloruska, ktorí otvorenie podporovali vojnu na Ukrajine, alebo majú zmluvy s armádou či národnými bezpečnostnými agentúrami.

Varvara Gračovová Čítajte viac Hrá v životnej forme. Rusko príde o tenisový talent. Žiada o zmenu občianstva

Tí podľa Bacha nemôžu súťažiť ako neutrálni športovci. Na medzinárodných podujatiach sa naďalej nemôžu zúčastňovať družstvá z oboch krajín a ich športovci by nemali štartovať ani v tímových súťažiach, mixoch či napríklad viacboji v gymnastike, uvádza sa v usmernení MOV, ktoré sprostredkovala agentúra AP.

Odporúčania MOV pre medzinárodné športové federácie sa však netýkajú olympijských hier v Paríži, ktoré sa začnú už o šestnásť mesiacov. Bach totiž v utorok uviedol, že o účasti ruských a bieloruských športovcov na OH2024 sa rozhodne „v primeranom ča­se“.

Maxim Galiničev Čítajte viac Ďalší smútok pre Ukrajinu. Ruskí okupanti zabili nádejného olympijského boxera

„Chceme monitorovať implementáciu týchto odporúčaní tak dlho, ako to bude možné, aby sme mohli prijať informované rozhodnutie,“ agentúra AFP ho citovala po zasadnutí exekutívy MOV v Lausanne. Bach ďalej uviedol, že výbor nepovažoval za vhodné určiť si časový termín na rozhodnutie:

„Nikto nevie, čo sa stane zajtra alebo o deväť mesiacov. MOV prijme toto rozhodnutie vo vhodnom čase, podľa vlastného uváženia a bez toho, aby bol viazaný výsledkami predchádzajúcich olympijských kvalifikácií.“

MOV zakázal účasť ruských a bieloruských športovcov na podujatiach po začiatku vojny na Ukrajine, no v poslednom období sa usiluje o ich návrat a snaží sa nájsť cestu, ako to dosiahnuť. Proti snahám MOV sa však postavilo množstvo športovcov, funkcionárov i politikov na čele s predstaviteľmi napadnutej Ukrajiny, ktorá uvažuje o bojkote parížskych hier.

Výroky Dominika Hašeka o vojne na Ukrajine Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Od začiatku vojny na Ukrajine sa legendárny...
53 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Thomas Bach #vojna na Ukrajine