Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Západ využíva šport na nátlak, vyhlásil Putin. S Čínou chystá vlastné hry

Prezidenti Ruska a Číny, Vladimir Putin a Si Ťin-pching, vydali vyhlásenie, v ktorom vítajú kroky Medzinárodného olympijského výboru (MOV) smerujúce k účasti Rusov a Bielorusov ako neutrálnych športovcov na olympijských hrách v Paríži 2024.

23.03.2023 08:40
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin (na snímke so šéfom FIFA Giannim Infantinom počas MS v Rusku) sa na stretnutí s čínskym lídrom venoval aj športovým otázkam.
debata (7)

Ruský prezident privítal čínskeho lídra po prvý krát od začiatku invázie na Ukrajinu. „Obe strany vítajú príslušné iniciatívy a rozhodnutia MOV a Olympijskej rady Ázie (OCA), ktoré spoločne presadzujú olympijské hodnoty,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení o ktorom informovala agentúra TASS.

„Strany sú proti politizácii športu a dúfajú, že využijú jedinečnú úlohu telesnej kultúry a športu na podporu solidarity a mieru.“ Putin sa zameral aj na krajiny, ktoré požadujú zachovanie olympijského zákazu pre Rusko a Bielorusko, ktorý bol podľa Inside The Games zavedený po invázii.

Rusko, hokej Čítajte viac Veľká hokejová facka pre Putina. Zborná nemôže ani na MS 2024 do Česka!

„Západné krajiny sa snažia využiť šport na nekalé účely ako nástroj nátlak,“ uviedol šéf Kremľa. Očakáva sa, že výkonný výbor MOV bude o olympijskom štarte pre Rusov a Bielorusov diskutovať už na budúci týždeň.

Šéf MOV Thomas Bach vo februári naznačil, že by sa mala preskúmať možnosť účasti športovcov z oboch krajín na OH v Paríži za prísnych podmienok. OCA zároveň uviedla, že by privítala Rusko na Ázijských hrách. Tie sa budú konať na prelome septembra a októbra v čínskom meste Chang-čou.

Medzinárodná šermiarska federácia už odhlasovala opätovné prijatie ruských a bieloruských šermiarov na medzinárodných podujatiach od apríla. Boxeri z oboch krajín už súťažia na prebiehajúcich MS v indickom Naí Dillí.

Jelena Välbeová Čítajte viac Návrat so všetkým, zrada sa netoleruje. Slávna ruská lyžiarka vraví, že Ukrajinu nikto nenapadol a všetci musia stáť za Putinom

Podľa Inside The Games v MOV panujú obavy, že prípadné vylúčenie Ruska by mohlo viesť k vzniku konkurenčných športových podujatí, ktoré by mohli ohroziť olympijské hry. Organizácia Shanghai Cooperation Organization, únia ôsmych krajín združená kvôli ekonomických a bezpečnostným účelom, má vytvoriť športové združenie, ktoré by v budúcnosti mohlo hostiť veľké športové podujatie.

„Podporujeme prácu na vytvorení vhodného športového združenia v rámci Šanghajskej organizácie spolupráce,“ potvrdil Putin. Prezradil tiež, že Čína podporuje takzvané Hry budúcnosti, ktoré sú naplánované v ruskom meste Kazaň na jar budúceho roka.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Si Ťin-pching #Medzinárodný olympijský výbor