Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi, poďte športovať! Ďalšia federácia schválila návrat odmietnutých

Medzinárodná šermiarska federácia (FIE) schválila návrat ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží ešte pred štartom kvalifikácie na olympijský hry 2024 v Paríži. K takémuto kroku sa nedávno odhodlali v boxe a v prípade jednotlivcov napríklad aj v atletike.

10.03.2023 18:40
Šerm Foto:
Ruskí a bieloruskí šermiari sa môžu vrátiť na medzinárodné podujatia.
debata (7)

Rozhodlo o tom hlasovanie na dnešnom mimoriadnom kongrese, ktorý sa podľa portálu Inside The Games konal online. Rozhodnutie by malo nadobudnúť platnosť v druhej polovici apríla.

Verdikt o tom, či športovci z oboch krajín budú môcť súťažiť pod vlastnou vlajkou bude závisieť od odporúčania Medzinárodného olympijského výboru. Pre zaujímavosť, súčasný prezident MOV Thomas Bach je bývalý šermiar a na OH 1976 v Montreale získal zlatú medailu.

09. Dominik Hašek - Daniil Medvedev Čítajte viac Wimbledon zaradil spiatočku. Rusi a Bielorusi dostali po stopke zelenú

Hlasovanie o umožnení štartu ruských a bieloruských šermiarov súťažiť v individuálnych súťažiach v súlade s podmienkami neutrality a individuálnej spôsobilosti prešlo jednoznačným pomerom hlasov 89 ku 46, jeden člen sa zdržal hlasovania. Dva pokusy Ukrajinskej šermiarskej federácie o zablokovanie tohto kroku nevyšli.

Prezident Ruskej federácie šermu Ilgar Mammadov poďakoval členom, ktorí ju v hlasovaní podporili. „Som vďačný svojim kolegom z národných zahraničných federácií za tých, ktorí nás otvorene aj v zákulisí podporovali a pomáhali,“ povedal Mammadov. „Vykonali sme serióznu prácu, toto je práca skvelého tímu ľudí.“

Ruská päťnásobná olympijská medailistka v šabli Sofia Velikajová tiež ocenila krajiny, ktoré hlasovali za ich návrat.

Irina Vinerová Čítajte viac Vypenila po konci zlatej šnúry v Tokiu. Vplyvná postava ruského športu dostala dištanc

„Som veľmi spokojná s rozhodnutím, verila som, že by sa tak malo stať, a chcem poďakovať kolegom z rôznych krajín, ktorí hlasovali za náš návrat,“ povedala ruskej štátnej tlačovej agentúre TASS. „Šport by mal poskytovať rovnaké práva a podmienky a napokon zvíťazil zdravý rozum," dodala.

Kvalifikačné obdobie šermu v súvislosti s OH v Paríži sa začína 3. apríla a má trvať do 1. apríla budúceho roka, pričom v hodnotení jednotlivcov a tímov budú zahrnuté majstrovstvá sveta, kontinentálne šampionáty a Svetové poháre.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #OH 2024 v Paríži #Medzinárodná šermiarska federácia