Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vypenila po konci zlatej šnúry v Tokiu. Vplyvná postava ruského športu dostala dištanc

Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) potrestala dvojročným zákazom činnosti poprednú ruskú trénerku a funkcionárku Irinu Vinerovú, ktorej zverenci získali množstvo zlatých olympijských medailí.

08.03.2023 08:57
Irina Vinerová Foto: ,
Irina Vinerová na archívnej snímke.
debata (3)

Dôvodom je spochybňovanie rozhodcovských verdiktov na predvlaňajších olympijských hrách v japonskom Tokiu. Počas plynutia trestu nesmie trénovať ani rozhodovať na žiadnych medzinárodných súťažiach.

Vinerová v Tokiu ťažko niesla, že v tímovej súťaži v modernej gymnastike Bulharky odsunuli Rusky „až“ na striebornú pozíciu.

Pre gymnastky z Ruska to bola prekvapujúca prehra, keďže od OH v Sydney v roku 2000 ťahali „zlatú“ sériu.

Malcolm Zenit Petrohrad Čítajte aj Sme pobúrení! Sponzor Ukrajiny dodáva dresy aj pre Putinov obľúbený klub

V komentároch pre ruské médiá Vinerová naznačila, že rozhodcovia boli motivovaní protiruskými predsudkami a ich verdikty označila za „hanebné“.

Vinerová sa tiež údajne pomstila ruskej predstaviteľke FIG, ktorá dohliadala na rozhodovanie na olympijských hrách v Tokiu, keď zablokovala jej kandidatúru na znovuzvolenie, a údajne nespolupracovala pri vyšetrovaní.

Sedemdesiatšty­riročná Vinerová, ktorý bol predtým vydatá za ruského oligarchu Ališera Usmanova, je šéfkou Ruskej federácie modernej gymnastiky a je všeobecne považovaná za vplyvnú osobu v ruskom športe.

Tokyo Olympics Rhythmic Gymnastics Averinová Čítajte aj Celý svet je svedkom nespravodlivosti! Rusi podali sťažnosť proti výsledkom

Dvojročná suspendácia Vinerovej sa nezačne, kým nebudú zrušené súčasné opatrenia vylučujúce Rusko a jeho spojenca Bielorusko z medzinárodnej gymnastiky v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, alebo ak medzičasom neuplynie päť rokov.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irina Vinerová