Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výsledky prieskumu šokujú. Veľká väčšina Francúzov chce na olympiáde aj športovcov z Ruska

Od invázie ruských vojsk na Ukrajinu uplynul viac ako rok. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa konflikt mal čoskoro skončiť. Vojna postihla aj svet športu. Pred rokom sa MOV (Medzinárodný olympijský výbor) rozhodol potrestať Rusov a ich spojencov z Bieloruska.

06.03.2023 12:38
rusko soči Foto: ,
Ilustračné foto
debata (18)

Športovci z týchto krajín dostali zákaz účasti na väčšine súťaží a obe krajiny majú tiež zákaz organizovať akékoľvek podujatia. Sú však športy, kde Rusi a Bielorusi môžu súťažiť individuálne, ale pod neutrálnou vlajkou.

Organizátori Australian Open sa rozhodli vyjsť v ústrety tenistkám z Ruska a Bieloruska a umožnili im štart na grandslamovom turnaji pod neutrálnou vlajkou. To umožnilo Aryne Sobolenkovej získať trofej z Melbourne a dosiahnuť tak najväčší úspech vo svojej kariére.

Táto myšlienka evidentne oslovila aj Medzinárodný olympijský výbor, ktorý plánuje umožniť Rusom a Bielorusom súťažiť na olympijských hrách na rovnakom základe.

„Koncepciu predmetnej neutrálnej vlajky podporuje veľká väčšina olympijského hnutia a odráža to, čo sme videli v praxi za posledné dva týždne na Australian Open. Športovci súťažili na turnaji ako individuálni športovci pod neutrálnou vlajkou bez identifikácie ich krajiny,“ uviedol MOV v januárovom vyhlásení.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...

Tento návrh sa stretol s prudkým protestom Ukrajiny, ktorá hrozila bojkotom hier. Francúzi majú iný prístup. Až 72 percent z nich sa domnieva, že športovcom vylúčeným z medzinárodných súťaží po invázii na Ukrajinu by mala byť umožnená účasť na olympijských hrách v Paríži.

Z čoho pozostáva týchto 72 percent? 44 percent opýtaných tvrdí, že Rusi a Bielorusi by mali súťažiť pod neutrálnou vlajkou a 28 percent sa domnieva, že obe krajiny by mali súťažiť pod svojimi vlastnými vlajkami. Prieskum robila spoločnosť Odoxa.

Štúdia bola vykonaná začiatkom marca na skupine viac ako tisíc ľudí. Medzera chýb je približne 2,5 percenta.

Marta Kosťuková Čítajte viac Ukrajinka Kosťuková vyhrala turnaj v USA, ale ruskou súperkou ohrdla. Na konci zápasu jej nepodala ruku

Aj Afričania sa postavili za Rusov

  • Africké národné olympijské výbory v nedeľu uviedli, že ruskí a bieloruskí športovci by mali mať možnosť zúčastniť sa na budúcoročných olympijských hrách v Paríži. Ako referuje spravodajský web CNN, vo vyhlásení na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to uviedla Asociácia národných olympijských výborov Afriky.
  • Tá poznamenala, že jej členovia sa „jednomyseľne rozhodli podporiť účasť ruských a bieloruských športovcov na všetkých medzinárodných súťažiach“. Vyhlásenie Afričanov prišlo po výzve od USA a ďalších troch desiatok „rovnako zmýšľajúcich“ krajín z 20. februára, aby Rusi a Bielorusi nemohli štartovať v Paríži z dôvodu pokračujúcej invázie Kremľa na Ukrajine.
  • Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v januári vyvolal kontroverziu, keď predstavil viacstupňový plán pre opätovné začlenenie ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží, predovšetkým s výhľadom na OH 2024 v Paríži a ZOH 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo. MOV presadzoval štart ruských a bieloruských športovcov pod neutrálnou vlajkou, s čím väčšina demokratického sveta nesúhlasí.
  • Afričania v nedeľu uviedli, že ich rozhodnutie je v súlade s pozíciou MOV a jeho prezidenta Thomasa Bacha a podporia účasť ruských a bieloruských športovcov na OH v Paríži v roku 2024.
  • Rozhodnutie afrických národných olympijských výborov však môže byť silno poznačené ruským politickým vplyvom v mnohých štátoch na „čiernom kontinente“. Žoldnierska Wagnerova skupina podporovaná Kremľom, ktorá bojuje po boku ruskej armády na Ukrajine, údajne v nedávnych rokoch pomohla destabilizovať politickú scénu v prospech Ruska v najmenej šiestich afrických krajinách, vrátane Stredoafrickej republiky, Sudánu a Burkiny Faso.

Zdroj: SITA

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ruskí športovci