Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je to v rozpore s izoláciou. Európska únia sa obula do MOV kvôli Rusom

Rezolúcia Európskej únie (EÚ) odsúdila krok Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na preskúmanie spôsobov, ako môžu ruskí a bieloruskí športovci súťažiť na budúcoročných olympijských a paralympijských hrách v Paríži.

19.02.2023 08:00
Thomas Bach Foto:
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
debata (12)

Ako informuje Inside The Games, návrh bol prijatý 444 hlasmi, 26 bolo proti a 37 sa zdržalo hlasovania.

Konštatovalo sa v ňom, že umožnenie účasti športovcov z týchto dvoch krajín, či už ako neutrálnych alebo nie, „je v rozpore s mnohostrannou izoláciou týchto krajín a oba režimy ho použijú na propagandistické účely“.

Rezolúcia si pripomína blížiace sa ročné výročie vojny, ktorá sa začala inváziou Ruska 24. februára, a tiež nalieha na svojich 27 členských krajín, aby vyvíjali tlak na MOV, aby zmenil svoje rozhodnutie, ktoré bolo označené ako „trápenie medzinárodného športového sveta“.

SR hokej Miroslav Šatan rozlúčka BAX Čítajte viac Hašek: Šatanov postoj sa mi nepáči, Fico by bol u nás s takými názormi v menšine

MOV argumentoval tým, že by bolo diskriminačné vylúčiť Rusko a Bielorusko – o čom sa píše aj v Olympijskej charte. No na druhej strane MOV vo februári minulého roka, keď sa invázia začala, odporučil medzinárodným federáciám zakázať účasť športovcov zo spomínaných krajín na podujatiach.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba opätovne kritizoval MOV a jeho prezidenta Thomasa Bacha za zmenu postoja. „Pokrytectvo prezidenta MOV a výboru je jednoducho úbohé,“ povedal Kuleba.

Marta Kosťuková Čítajte viac Pobúrená Ukrajinka. Djokoviča chcela za manžela, teraz si podala jeho otca i agresívnych Srbov

„Krajina, ktorá sa dopustí agresie, ktorú odsúdila veľká väčšina Valného zhromaždenia OSN, stráca právo súťažiť na olympijských hrách. To platí aj pre všetkých jej športovcov," skonštatoval.

Ukrajina zvažuje bojkot Paríža 2024 v reakcii na zmenu MOV a zároveň sa snaží zmobilizovať podporu od iných krajín. Bach sa proti týmto aktivitám postavil v liste, ktorý napísal ukrajinskému ministrovi športu a prezidentovi národného olympijského výboru Vadymovi Guttsaitovi. Nemec zdôraznil, že bojkot hier by bol porušením Olympijskej charty.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Thomas Bach #Medzinárodný olympijský výbor