Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pre mňa neexistuje! V Barcelone spolu získali zlato, po 30 rokoch stoja na opačných stranách barikády

Vadim Gutzeit a Stanislav Pozdňakov na OH v Barcelone 1992 spoločne získali zlato v tímovej súťaži šable mužov pre spoločný výber rozpadajúceho sa Sovietskeho zväzu.

16.02.2023 08:52
Šabľa, Tokio Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Uplynulo tridsať rokov a obaja stoja na opačnej strany barikády – Gutzeit je šéfom olympijského výboru Ukrajiny a Pozdňakov pôsobí na rovnakom poste v Rusku.

Gutzeit, ktorý je tiež ministrom športu na Ukrajine, nemôže prísť Pozdňakovovi na meno. Odsudzuje ho za to, že verejne podporuje krvavú vojnu, ktorú už takmer rok vedú Rusi na ukrajinskom území.

„Nechcem s nim hovoriť, nechcem ho ani poznať. Je to môj nepriateľ, ktorý podporuje vojnu a považuje za česť, aby sa ruskí športovci podieľali na vojne proti Ukrajincom a vraždili ich. Práve preto, nateraz a navždy, táto osoba pre mňa už neexistuje,“ povedal Gutzeit na adresu Pozdňakova.

V ostatnom období vášne rozdúchala iniciatíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý hľadá cestu, ako umožniť športovcom z Ruska a Bieloruska štart na budúcoročných OH v Paríži.

Definitíva v tomto smere ešte nepadla, no MOV sa aktuálne zaoberá tým, aby sa mali športovci z oboch krajín ako kvalifikovať pod päť kruhov. Vo väčšine športov totiž majú na medzinárodnom fóre „stopku“ práve pre vojnu na Ukrajine.

Jiří Prskavec, Jakub Grigar Čítajte aj Toľkokrát šli cez čiaru a prešlo im to. Olympijský šampión z Česka má na Rusov v Paríži jasný názor

Ukrajinská strana na kroky MOV reagovala vyhlásením, že bude OH v Paríži bojkotovať, ak vo Francúzsku budú súťažiť športovci z Ruska a Bieloruska.

Ukrajinci tiež vyzvali ďalšie krajiny, aby zaujali podobný postoj. A mnohé štáty avizovali, že sa pridajú.

Výroky Dominika Hašeka o vojne na Ukrajine Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Od začiatku vojny na Ukrajine sa legendárny...
debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Pozdňakov #Vadim Gutzeit