Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kedy by mohli Rusi štartovať na olympiáde? Kličko dal MOV návod

Ruskí športovci by mali verejne odsúdiť vojnu, aby im umožnili štartovať na OH 2024 v Paríži. V rozhovore pre agentúru AFP to povedal starosta Kyjeva a niekdajší profesionálny boxer Vitalij Kličko.

13.02.2023 19:24
rusko, ukrajina vojna, Vitalij Kličko, majster... Foto: ,
Starosta Kyjeva Vitalij Kličko.
debata (4)

Od momentu, keď prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach pripustil možnosť štartu ruských a bieloruských športovcov na OH v Paríži, spustila sa lavína odporúčaní a nejednoznačnosti názorov na túto tému. Svoj postoj vyjadril aj Kličko.

„Ruskí a bieloruskí športovci sa nemôžu zúčastniť na olympijských hrách v Paríži, ak nepovedia ‚nie‘ vojne,“ vyhlásil Kličko. „Ak sa verejne vyjadria proti tejto vojne, môžu tam ísť. Majú však strach.“

Martin Fourcade Čítajte viac Legendárny Fourcade: Budem sa hanbiť, ak Francúzsko zakáže Rusom OH

Vo väčšine olympijských športov sa od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu uplatňuje plošný zákaz štartu ruských a bieloruských športovcov na medzinárodných súťažiach.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) i jeho prezident Thomas Bach však nedávno deklarovali, že hľadajú cestu, ktorá by Rusom a Bielorusom umožnila súťažiť v Paríži pod neutrálnou vlajkou.

Thomas Bach Čítajte viac Šéfa MOV na zjazde obkľúčili médiá. História ukáže, kto robí viac pre mier, vravel

„Veľmi rád by som pozval Thomasa Bacha do Kyjeva, na Ukrajinu, aby na vlastné oči videl zničené dediny, mestá a obete tejto vojny. On tomu nerozumie… alebo hrá s Ruskom nejaké hry,“ uviedol Vitalij Kličko. Zároveň opäť apeloval na ruských športovcov, aby „povedali svojej vláde, nech zastaví túto nezmyselnú vojnu“.

Poľský minister športu Kamil Bortniczuk očakáva, že až 40 krajín vrátane Veľkej Británie a členských štátov Európskej únie bude protestovať proti tomu, aby ruskí a bieloruskí športovci mohli na budúci rok súťažiť v Paríži. Rozhodujúce slovo však bude mať MOV, pripomenula AFP.

Slávne futbalové kluby, ktoré zanikli Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
FC Astra Giurgiu (Rumunsko): 1921 - 2022...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #vojna na Ukrajine #OH v Paríži 2024