Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Toľkokrát šli cez čiaru a prešlo im to. Olympijský šampión z Česka má na Rusov v Paríži jasný názor

Olympijský víťaz vo vodnom slalom Jiří Prskavec zaujal na twitteri jasné stanovisko v súvislosti so štartom ruských športovcov na OH 2024 v Paríži. Je proti. Slová premožiteľa strieborného slovenského reprezentanta Jakuba Grigara z Tokia priniesla aj agentúra ČTK.

12.02.2023 09:38
Jiří Prskavec, Jakub Grigar Foto: ,
Zlatý český kajakár Jiří Prskavec a strieborný Slovák Jakub Grigar v Tokiu.
debata (21)

„Na Ukrajinu zaútočili v čase OH mieru a tým priamo porušili OH chartu. Toľkokrát šli cez čiaru a toľkokrát im to prešlo,“ upozornil Prskavec na predchádzajúce prehrešky Ruska.

Jeho športovci napriek dopingovému škandálu súťažili na Hrách v Tokiu a v Pekingu s neutrálnym statusom.

„Ak športovcom z Ruska nebude umožnený štart v tohtoročných kvalifikáciách na OH, tak tam z 90 percent nebudú. Tá otázka je aktuálne a je na každom športe, aby sa zachoval správne, nezávisle od MOV,“ pripomenul.

Oleg Matycin Čítajte aj Diktovanie podmienok? Absolútne neprijateľné! Rusi reagujú na výzvu Ukrajiny

Vyjadril sa aj k otázke bojkotu.

„Je veľmi ťažké odpovedať na to, či by som Hry dokázal bojkotovať. Ono to totiž nie sú jedny preteky,“ pripomenul, že ruskí športovci by sa zrejme vrátili na medzinárodnú scénu aj inde a potom by proti nim športovci z iných krajín súťažili na iných akciách.

Ďalšou možnosťou by bolo prerušiť kariéru do skončenia vojny na Ukrajine. „My sme tiež len ľudia a naše športovanie je zároveň našou prácou. Nehrám tenis, takže sa nedá len tak na dva roky ľahnúť a nemať príjem.“

Rusko, športovci Čítajte viac Zákaz Rusov a Bielorusov na OH žiada 35 krajín. Z Česka prišiel jasný odkaz

Bojkot by bol podľa neho kontraproduktívnym: „Vo chvíli, keď tam bude Rusko a my vyčistíme pole, môžeme sa tľapkať po chrbte, ale oni budú mať reálne oveľa ľahšiu cestu k medaile aj k eventuálnej propagácii režimu.“

Výroky Dominika Hašeka o vojne na Ukrajine Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Od začiatku vojny na Ukrajine sa legendárny...
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Grigar #Jiří Prskavec