Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitolinová vyzýva k bojkotu Paríža. Olympijská charta hovorí pre Rusov

Bývalá tretia hráčka tenisového rebríčka Elina Svitolinová sa ostro ohroadila proti účasti ruských a bieloruských športovcov na olympijských hrách v Paríži 2024.

09.02.2023 08:30
Elina Svitolinová Foto:
Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová počas rozhovoru pre agentúru AP.
debata (15)

Odmieta aj možnosť, že by športovci z krajín zainteresovaných do konfliktu na Ukrajine štartovali pod piatimi kruhmi pod neutrálnou vlajkou.

„Ak by sa olympijské hnutie držalo rozhodnutia umožniť štart športovcom z Ruska a Bieloruska pod neutrálnou vlajkou, vyslalo by to do sveta veľmi nesprávny odkaz,“ uviedla pre AP Svitolinová s tým, že by to nebolo správne rozhodnutie.

Podľa nej sú Ukrajinci pripravení bojkotovať hry v Paríži, ak takáto možnosť ostane v platnosti. „Bojkot by bol jednou z možností. Je zrejmé, že to, čo robí ruská armáda ukrajinskému ľudu, je strašné. Neviem si predstaviť ísť na olympiádu, ako keby sa na Ukrajine nič nedialo.“

Thomas Bach, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Nech ide Bach do Buče. Žiadna olympiáda pre Rusov, tvrdí nekompromisne česká kapacita

Svitolinová skonštatovala, že ukrajinskí muži a ženy sú v prvej línii, kde bojujú proti ruským vojakom. „A bojujú za našu krajinu a za našu slobodu. Som veľmi pevná vo svojom rozhodnutí, že bojkot je tým správnym riešením,“ uviedla Svitolinová.

Medzinárodný olympijský výbor sa pri zvažovaní možnosti účasti Rusov a Bielorusov v Paríži opiera o Olympijskú chartu. „Ukrajinci sa usilujú o totálnu izoláciu všetkých Rusov bez ohľadu na ich názor na vojnu. Je to nezlučiteľné s olympijskou chartou, ktorá zakazuje diskrimináciu,“ uviedol nedávno šéf MOV Thomas Bach.

Nórsko, Rusko Čítajte viac Hnusné šváby topiace sa v dopingu. Ruské legendy sa brutálne pustili do Nórov

Charta sa odmietaniu diskriminácie venuje v niekoľkých bodoch. „Využívanie všetkých práv a slobôd uvedených v tejto Olympijskej charte je zabezpečené bez akejkoľvek diskriminácie napríklad na základe rasy, farby pleti, pohlavia, sexuálnej orientácie, jazyka, náboženstva, politických alebo iných názorov, národnostného alebo sociálneho pôvodu, majetku alebo z iných dôvodov,“ znie jeden z nich.

Výroky Dominika Hašeka o vojne na Ukrajine Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Od začiatku vojny na Ukrajine sa legendárny...

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijské hry #Elina Svitolinová #OH v Paríži 2024 #Olympijská charta