Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nech ide Bach do Buče. Žiadna olympiáda pre Rusov, tvrdí nekompromisne česká kapacita

V minulosti, keď sa prevalil veľký dopingový škandál ruských športovcov, nechcel potrestať všetkých plošne.

08.02.2023 18:51
Thomas Bach, Volodymyr Zelenskyj Foto:
Šéf MOV Thomas Bach (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia v Kyjeve.
debata (16)

Špecialista na medzinárodné športové právo Jan Šťovíček bol proti kolektívnej vine, za ktorú platili aj nevinní.

Teraz sú ruskí (a tiež bieloruskí) športovci znova v problémoch. Kvôli vojne na Ukrajine im reálne hrozí, že sa nezúčastnia budúcoročných Hrách v Paríži.

Štovíček je presvedčený, že MOV a medzinárodná športová federácia majú dostatok právnych prostriedkov na to, aby vylúčenie Ruska a Bieloruska prijali a odôvodnili.

„Určite by som zákaz ich štartu v Paríži podporil. Čo je ale samozrejme môj osobný názor, arbitri sú pri Medzinárodnom športovom tribunáli (CAS) vždy traja,“ reagoval Štovíček pre idnes.cz.

Nórsko, Rusko Čítajte viac Hnusné šváby topiace sa v dopingu. Ruské legendy sa brutálne pustili do Nórov

Elitný český právnik tvrdí, že Rusom nahrávajú slová prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha.

"Robí to tvrdením, že politika a šport sa nemajú miešať. Že športovci sú jednotlivci, ktorí nemajú s vojnou vôbec nič spoločné, že sa ničoho nedopustili, a nemôže na nich preto byť uplatnený princíp kolektívnej viny.

To by pravdepodobne bola línia obhajoby, s ktorou ale nesúhlasím. Každý športovec je zároveň vzorom pre zvyšok spoločnosti a je jeho morálnou povinnosťou, aby sa postavil proti zlým veciam, ako je vraždenie ľudí.

Žiadny športovec nemôže tvrdiť, že nevidí, že táto ruská agresia existuje. Ide o úplne inú situáciu, než keď sa riešil ruský doping.

Tentoraz predsa nejde „len“ o nejaké falošne získané medaily alebo podvádzanie v súťaži. Preboha, tu ide o desaťtisíce, možno státisíce zmarených životov. To je úplne neporovnateľné. Dopingová kauza bola proti tomu vlastne len sranda," doplnil Štovíček.

Dominik Hašek Čítajte viac Neboja sa, že im zbombardujú New York. NHL musí za postoj k Rusom zaplatiť miliardy

Nedávno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval Bacha, aby prišiel do Buče, kde Rusi páchali na ukrajinskom obyvateľstve genocídu. Štovíček by tam šéfa MOV poslal.

"Aj pri dopingovej kauze sa veľa diskutovalo, či je správne uplatniť na Rusov princíp kolektívnej viny. A ja som bol tým, kto sa ich skôr zastával. Vtedy som tvrdil, že by sa kolektívna vina nemala uplatňovať.

Odporúčal som, nech ich berú jedného po druhom a detailne skúmajú, či naozaj dopovali, pretože sa nedá šmahom povedať: Všetci Rusi sú podvodníci. Avšak vtedajšiu kauzu rozhodne nemôžeme so súčasnou situáciou porovnávať.

Chápem, že Český olympijský výbor sa snaží podporovať stanovisko MOV, ale stanovisko MOV je zlé. Funkcionári MOV by mali prezrieť a ísť sa pozrieť, ako to vyzerá v Buči a inde.

Keby ruskí športovci verejne agresiu odsúdili, možno to môže napomôcť k politickej a vládnej zmene v Rusku ak ukončeniu vojny. Toto je zmysel všetkých tých sankcií. Preto sa Bach nemôže teraz tváriť, že ruskí športovci sú mimo verejného priestoru," uzavrel Štovíček.

Malý Ovečkin zabával Američanov. Je to morálne? Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Sergej Ovečkin zažil magickú noc. Jeho otec je...

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Šťovíček