Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinci stupňujú boj proti MOV. Zelenskyj oslovil olympijských sponzorov

Ukrajinskí predstavitelia zaslali listy niektorým z najväčších sponzorov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v súvislosti s možnou účasťou ruských a bieloruských športovcov na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

06.02.2023 18:00
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.
debata (12)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to označil za „pokračovanie diplomatického maratónu“, ktorý má „zabrániť Kremľu využívať svetový šport a olympijské hnutie na svoju propagandu“.

„Predstavitelia teroristického štátu nemajú miesto na olympijských hrách a medzinárodných podujatiach,“ povedal Zelenskyj podľa webu Ukrajinská pravda v pravidelnom večernom posolstve k národu.

Podľa Zelenského listy poslali „veľkým medzinárodným spoločnostiam, ktoré majú určite záujem o to, aby ich povesť nebola použitá na vojnovú propagandu“.

Max Šulga Čítajte viac Ako vykoľajiť Ukrajinca? "Rusko, Rusko," hučali diváci v USA počas zápasu

Zámer MOV nájsť cestu pre opätovné začlenenie športovcov z Ruska a Bieloruska vyvolal námietky mnohých krajín po celom svete, ktoré chcú, aby Rusko a Bielorusko bolo naďalej „odstrihnuté“ od väčšiny medzinárodných podujatí.

Niektoré dokonca pohrozili bojkotom budúcoročných OH v Paríži, a to dokonca aj v prípade, ak by na nich Rusi a Bielorusi štartovali pod „neutrálnou“ vlajkou.

Zelenskyj pred niekoľkými dňami oznámil spustenie projektu Maratón čestnosti, ktorého cieľom bude očistiť medzinárodné olympijské hnutie od pokrytectva a zabrániť akýmkoľvek pokusom umožniť návrat predstaviteľom Ruska a Bieloruska naspäť do sveta športu.

rusko doping Čítajte viac Slovenskí poslanci odkazujú: Rusov a Bielorusov na olympiáde nechceme

Ukrajinský prezident sa dokonca obrátil so žiadosťou o podporu na francúzskeho náprotivka Emmanuela Macrona.

Nemecko a Japonsko, agresori z druhej svetovej vojny, nedostali pozvánku na OH 1948 v Londýne. Juhoafrická republika bola zasa v rokoch 1964 až 1988 vylúčená z dôvodu rasistickej politiky apartheidu.

MOV namiesto toho poukazuje na novší príklad športovcov z bývalej Juhoslávie, ktorí na OH 1992 v Barcelone súťažili ako „nezávislí športovci“, zatiaľ čo ich krajina bola počas občianskej vojny pod sankciami OSN.

1. Rusko atletika Čítajte viac Česi o Rusoch: Nech súťažia s Putinom na Sibíri. Nebudeme pykať za nich

"V tejto chvíli nie sú uvalené žiadne sankcie OSN voči Rusku a Bielorusku,“ argumentuje MOV, no táto skutočnosť má úplné jasné vysvetlenie.

Rusko, ktoré 24. februára 2022 s pomocou Bieloruska rozpútalo vojnu na Ukrajine, patrí k stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, preto môže vetovať akúkoľvek z navrhovaných rezolúcií.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný olympijský výbor #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj