Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovenskí poslanci odkazujú: Rusov a Bielorusov na olympiáde nechceme

Osem zo štrnástich slovenských poslancov a poslankýň Európskeho parlamentu (EP) v piatok vyzvalo Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), aby sa vymedzil voči rozhodnutiu Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a vyslovil sa proti účasti Ruska a Bieloruska na OH 2024 v Paríži.

03.02.2023 16:06
rusko doping Foto: ,
Ruskí športovci na ZOH 2014 v Soči.
debata (41)

SOŠV v reakcii uviedol, že v žiadnom z dokumentov zverejnených MOV nie je zmienka o definitívnej účasti športovcov s ruským alebo bieloruským pasom na OH 2024.

Podľa SOŠV sa momentálne nediskutuje o účasti ruských či bieloruských športovcov, ale o prípadnom umožnení štartu neutrálnych športovcov, ktorí nebudú spájaní so žiadnym národným olympijským výborom ani so žiadnymi štátnymi symbolmi.

TASR uvádza stanovisko Slovenského olympijského a športového výboru v plnom znení a bez redakčných úprav:

Vladimir Kličko Čítajte viac Rusi, veď vy už jedno zlato máte. V znásilňovaní žien a detí, odkazuje oceľová päsť z Kyjeva

"Slovenský olympijský a športový výbor je od začiatku proti vojnovému konfliktu na Ukrajine a želá si jeho čo najrýchlejšie mierové ukončenie.

Sme si vedomí, ako veľmi trpí vojnou celá krajina a teda aj ukrajinský šport. Od začiatku konfliktu sa podieľame na zabezpečení i vytvorení podmienok na kvalitné tréningy na slovenskom území pre ukrajinských športovcov.

Angažujeme sa v poskytovaní materiálnej pomoci ukrajinskému športu a olympijskému hnutiu. Zabezpečili sme pobyt a prípravu mladých ukrajinských športovcov pred XVI. letným Európskym olympijským festivalom mládeže na Slovensku. Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s Medzinárodným olympijským výborom, domácimi a medzinárodnými partnermi koordinuje pomoc medzinárodnej športovej a olympijskej komunity pre Ukrajinu.

627467275 Čítajte viac Bude nasledovať Rusko? Atletická veľmoc si nevie rady s dopingom

V spolupráci s Rádom Maltézskych rytierov pripravujeme a koordinujeme transfery značného množstva materiálu do pobočky Ukrajinského olympijského výboru v Užhorode.

Oceňujú to Ukrajinský olympijský výbor a celé medzinárodné športové spoločenstvo. Ocenil to aj bývalý predseda národného olympijského výboru Ukrajiny a člen Medzinárodného olympijského výboru Sergej Bubka.

Sme v pravidelnom kontakte so zástupcami národného olympijského výboru Ukrajiny a konzultujeme situáciu s nimi.

Šport je významným mierovým nástrojom a osobitne v spojení s olympijskými ideálmi má zbližovať ľudí rôznych farieb pleti, rás, náboženského vyznania, politickej či sexuálnej orientácie pri mierovom súperení.

Nepovažujeme za správne odmietať účasť športovcov na športových podujatiach na základe ich štátnej príslušnosti.

Rovnako ako národné olympijské výbory USA, Kanady či Francúzska jednoznačne podporujeme mierové súperenie športovcov všetkých krajín na olympijských hrách.

Maxim Sušinskij Čítajte viac Ruský lúpežník sa smeje: Bez nás nie je hokej. Pozrite, čo je zo šampionátu

Podmienkou je, aby zúčastnení športovci nepodporovali vojenské konflikty a aby ich celkové konanie nebolo v rozpore s etikou športu, olympizmu a s Olympijskou chartou.

Slovenský olympijský a športový výbor preto podporuje úsilie Medzinárodného olympijského výboru, ktorý sa snaží aj na základe vyjadrení Organizácie Spojených národov nediskriminovať športovcov v súvislosti s účasťou na olympijských hrách 2024 v Paríži.

Jednoznačne stojíme tiež za záväzkom Medzinárodného olympijského výboru, aby nielen v Paríži, ale aj na zimných olympijských hrách v Cortine d’Ampezzo 2026 štartoval silný tím Ukrajiny.

V žiadnom z dokumentov zverejnených MOV nie je zmienka o definitívnej účasti športovcov s ruským alebo bieloruským pasom na OH 2024 v Paríži.

Momentálne sa nediskutuje o účasti ruských či bieloruských športovcov, ale o prípadnom umožnení štartu neutrálnych športovcov, ktorí nebudú spájaní zo žiadnym národným olympijským výborom alebo so žiadnymi štátnymi symbolmi.

Musia tiež dodržiavať prísne antidopingové kritériá nastavené MOV. O účasti športovcov s ruským alebo bieloruským pasom na olympijských hrách 2024 v Paríži sa doteraz neprijalo žiadne definitívne rozhodnutie. Sme na začiatku dlhej diskusie a preto nie je potrebné vytvárať predčasné závery."

Rusko, hokej Čítajte viac Šokujúce! IIHF rozhodla, že Rusi sa vrátia priamo medzi hokejovú elitu

Ako informoval spravodajca TASR, list adresovaný prezidentovi SOŠV Antonovi Siekelovi podpísalo osem slovenských europoslancov z rôznych politických skupín v europarlamente.

Za liberálnu frakciu Obnovme Európu (RE) Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik, za skupinu európskych ľudovcov (EPP) Vladimír Bilčík, Peter Pollák a Ivan Štefanec a za skupinu Európski konzervatívci a reformisti (ECR) Eugen Jurzyca.

"Znepokojilo nás rozhodnutie výkonnej rady Medzinárodného olympijského výboru, podľa ktorého sa budú môcť športovci z Ruska a Bieloruska zúčastniť na olympijských hrách v Paríži v roku 2024.

Nazdávame sa, že MOV týmto rozhodnutím zľahčuje vážnosť ruskej agresie na Ukrajine a odvracia zrak od vojnových zločinov, ktorých sa Rusko dopustilo voči nevinným ľuďom," uviedol iniciátor výzvy poslanec Hojsík.

Signatári listu podľa jeho slov upozornili, že šport sa stal pre Rusko a Putinov režim politickým nástrojom, čo dokazuje aj skutočnosť, že Rusko má štátom podporovaný dopingový program.

Okrem toho mnohí športovci z ruskej reprezentácie sú vojaci. Na OH v Tokiu v roku 2020 získala Ruská federácia 71 medailí, pričom vyše polovicu z nich získali športovci z CSKA – Centrálneho športového vojenského klubu v Moskve.

„Je to klub armády agresora, ktorá na Ukrajine zničila nemocnice, školy, znásilňuje, týra a zabíja nevinných ľudí,“ zdôraznil Hojsík.

Osem slovenských europoslancov v spoločnom liste preto vyzvalo SOŠV, aby sa vyslovil proti účasti Ruska a Bieloruska na nadchádzajúcej olympiáde v Paríži.

Žiadajú tiež, aby predstavitelia SOŠV spravili maximum preto, aby sa ruskí a bieloruskí športovci na OH nezúčastnili ani pod vlajkou MOV, pokiaľ Rusko neukončí svoju agresiu a nestiahne vojenské jednotky za medzinárodne uznané hranice Ukrajiny.

„Slovensko podporuje Ukrajinu od prvého dňa ruskej agresie. Veríme, že by malo ísť aj naďalej príkladom a jasne sa postaviť na stranu Ukrajiny a mieru aj vo svete medzinárodného športu,“ uvádza sa v otvorenom liste europoslancov.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #MOV #vojna na Ukrajine #SOŠV #OH v Paríži 2024