Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odbojkotujú Ukrajinci olympiádu? Tvrdé slová zo Zelenského kancelárie si odniesli MOV aj Bach

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak označil v pondelok Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za propagátora vojny.

30.01.2023 12:18
Maria Lasickiené, Jaroslava Mahučichová Foto: ,
Hviezdne skokanky do výšky Ruska Maria Lasickiené a Ukrajinka Jaroslava Mahučichová na OH v Tokiu.
debata (49)

Tvrdými slovami tak reagoval na prechádzajúce vyjadrenie jeho predstaviteľov v súvislosti s možným návratom ruských športovcov na medzinárodnú scénu.

„MOV je propagátor vojny, vraždenia a deštrukcie. S radosťou pozoruje, ako Rusko ničí Ukrajinu a potom mu ponúkne priestor na propagáciu genocídy a podporu ďalšieho zabíjania,“ citovala z vyjadrenia Podoľaka na sociálnej sieti Twitter agentúra AFP.

Športovci, Rusko Čítajte aj MOV pri Rusoch mení rétoriku, spomína Juhosláviu. Zelenského postoj je jasný

Ďalšiu kritiku namieril priamo na prezidenta MOV Thomasa Bacha: „Ruské peniaze, ktoré si kupujú olympijské pokrytectvo, očividne nepáchnu ukrajinskou krvou. Však, pán Bach?“

Ruskí a bieloruskí športovci boli v dôsledku vojenskej invázie na Ukrajinu vylúčení z veľkej väčšiny medzinárodných podujatí.

MOV však minulú stredu uviedol, že pokračuje v práci na návrhu, ktorý by im umožnil súťažiť pod neutrálnou vlajkou.

Kým po začiatku invázie odporučil všetkým športovým federáciám, aby športovcov z týchto krajín vylúčili zo svojich podujatí, teraz MOV vyzval, aby sa so všetkými zaobchádzalo rovnako bez ohľadu na to, aký pas vlastnia.

Thomas Bach, Volodymyr Zelenskyj Čítajte aj Zelenskyj brojí proti MOV. Chce zastaviť snahy o návrat Rusov

Olympijská rada Ázie (OCA) medzičasom ponúkla Rusom a Bielorusom možnosť súťažiť na tohtoročných Ázijských hrách v čínskom meste Chang-čou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na to označil prípadnú účasť Rusov na OH 2024 ako ukážku prijateľnosti teroru.

V tejto súvislosti poslal list francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a hlavy oboch štátov absolvovali aj spoločný telefonát.

Volodymyr Androsčuk Čítajte aj V bojoch pri Bachmute zomrel ukrajinský desaťbojár. Mal 22 rokov

„Musíme sa uistiť, že Rusko nebude môcť využiť olympiádu ani žiadne iné medzinárodné športové podujatie na propagáciu svojho štátneho šovinizmu,“ citovala Zelenského agentúra AFP.

Minister športu Vadym Gutcajt označil najnovší návrh MOV za neakceptovateľný a pohrozil ukrajinským bojkotom budúcoročných OH v Paríži.

Športové osobnosti reagujú na konflikt na Ukrajine Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ronen Ginzburg, tréner basketbalistov Česka...
49 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Mychajlo Podoľak