Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ostrá reakcia z Británie: Rusov na olympiáde nechceme!

Britská vláda kritizuje snahu o povolenie účasti ruských športovcov na budúcoročných olympijských hrách v Paríži. Rovnaký názor vzhľadom na pretrvávajúcu vojenskú inváziu na Ukrajine vyjadril aj šéf Dánskeho olympijského výboru.

26.01.2023 21:34
rusko cyklistika Foto:
Dráhoví cyklisti Ruska (ilustračná snímka).
debata (90)

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v stredu uviedol, že pokračuje v práci na návrhu, ktorý by umožnil ruským a bieloruským športovcom súťažiť pod neutrálnou vlajkou.

Kým po začiatku invázie odporučil všetkým športovým federáciám, aby športovcov z týchto krajín vylúčili zo svojich podujatí, teraz MOV vyzval, aby sa so všetkými zaobchádzalo rovnako bez ohľadu na to, aký pas vlastnia.

Športovci, Rusko Čítajte viac MOV pri Rusoch mení rétoriku, spomína Juhosláviu. Zelenského postoj je jasný

„Vlády nesmú rozhodovať o tom, ktorí športovci sa môžu zúčastniť ktorej súťaže a ktorí nie,“ citovala z vyjadrenia MOV agentúra DPA.

Britská vláda od začiatku invázie poskytuje Ukrajine vojenskú a humanitárnu podporu a tamojšia ministerka kultúry Michelle Donelanová má k najnovšiemu postoju MOV kritický názor:

"Chcem, aby bolo jasné, že tento postoj MOV je veľmi vzdialený od reality vojny, ktorú pociťuje ukrajinský ľud a chcem pripomenúť slová prezidenta MOV Bacha spred necelého roka, keď ostro odsúdil Rusko za porušenie olympijského prímeria a vyzval ho, aby ‚dalo šancu mieru‘.

Dôrazne odsúdime všetky podniknuté kroky, ktoré umožnia prezidentovi Putinovi legitimizovať jeho nezákonnú vojnu na Ukrajine."

Šéf Dánskeho olympijského výboru Hans Natorp rovnako zdôraznil, že je proti návratu Ruska do olympijskej rodiny.

Z Rusko fanúšik Čítajte viac Agresívni Rusi robia problémy. Fotili sa s otcom Djokoviča, ten dostal po prstoch

„Ruská agresia na Ukrajine sa stupňuje,“ napísal na Twitteri s tým, že za týchto okolností bude neprijateľné otvárať Rusku a Bielorusku dvere na medzinárodné športoviská. „Stojíme pevne na svojich pozíciách. Teraz nie je ten správny čas uvažovať o ich návrate.“

Ukrajina vo štvrtok pohrozila bojkotom OH 2024, ak na nich budú môcť štartovať športovci z Ruska a Bieloruska. Minister športu Vadym Gutcajt označil takýto návrh Medzinárodného olympijského výboru za neakceptovateľný.

Starostka Paríža Anne Hidalgová si naopak myslí, že ruskí športovci by mali dostať možnosť súťažiť na OH 2024 pod neutrálnou vlajkou.

„Myslím si, že by sme ich o to nemali pripraviť,“ povedala Hidalgová pre televíziu France 2.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...
90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #športovci #ZOH 2024 #vojna na Ukrajine