Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Šéf MOV po výkone Vlhovej žasol: Kde ste ju vzali?

Úpadok kolektívnych športov

To, čo vyšlo v niektorých prípadoch v individuálnych športoch, nepodarilo sa kolektívom. Tie v uplynulých tridsiatich rokoch zaznamenali výrazný pád.

„Čiastočne s výnimkou hokeja. To je najmä problém klubov a súťaží. Maximálna pozornosť sa venuje vrcholovým ligám, prichádza k nám množstvo hráčov z cudziny, často druhotriedni legionári, nielen vo futbale, ale aj v hokeji, basketbale a aj v iných športoch.

A často už nezostávajú sily a ani ekonomické možnosti venovať sa viac mládeži. Ak to neurobia rodičia, je to bieda,“ pokračuje Chmelár.

SOV, 25. rokov SOV, Amton Siekel, Čítajte viac Siekel sa pre ceny energií obracia na premiéra: Môžu byť až likvidačné

Olympijskú premiéru zažilo Slovensko už rok a niekoľko dní po vzniku samostatnosti. V Lillehammeri 1994 sa predstavilo 42 Slovákov. Väčšinu z nich (23) tvorili hokejisti. Nesklamali. Obsadili šieste miesto.

Už o štyri roky v Nagane však hokej zažil obrovské rozčarovanie. Slováci v hlavnej súťaži, ktorá dostala prívlastok turnaj storočia, nenastúpili, pretože v dejisku podujatia neprešli cez predkolo.

V nasledujúcich šiestich olympijských turnajoch už nechýbali. Svoj siedmy pokus premenili na jedinú doterajšiu medailu: vlani sa vrátili z Pekingu s bronzom.

Jozef Golonka Čítajte aj Golonka o Slafkovskom: Môže ho zničiť mediálny tlak

„Hokejisti sa pravidelne zúčastňujú na olympijskom turnaji, ale ani im sa vždy nedarilo, zažili aj sklamania. V Lillehammeri sme prežívali eufóriu, z nuly sme išli na olympiádu a mali sme výnimočných hráčov na čele so Šatanom, Pálffym, Šťastným…

Potom sme zažili prepad, problémy boli s príchodom hráčov z NHL, doplatili sme na to už v Nagane. Pozbierali sme sa až v roku 2002. Najskôr síce mužstvo prepadlo na olympiáde v Salt Lake City, kde obsadilo trináste miesto, vôbec najhoršie na ZOH. Ale už o tri mesiace sa tešilo vo Švédsku z titulu majstrov sveta,“ pripomína Chmelár.

Slovensko, USA Čítajte aj Výbuch sopky na americký úkor. Česi pripomenuli Slovákom zlaté Nagano

Okrem hokejistov mal slovenský šport na olympijskej scéne troch zástupcov v kolektívnych športoch. Na olympiáde v Sydney 2000 sa predstavili futbalisti, basketbalistky i vodní pólisti.

„Mrzí ma, že najmä futbalisti nevyužili šancu, ktorá sa im ponúkala. Podľa mňa si mohli pod vedením trénera Dušana Radolského trúfať aj na medailu. Mali dobré mužstvo a aj vyžrebovanie.

Ale kluby neuvoľnili do Sydney piatich kľúčových hráčov tímu, ktorý napokon nepostúpil zo skupiny. Aj basketbalistky doplatili na nezhody, tesne pred turnajom odstúpil najprv manažér Jozef Smolek a po ňom aj trénerka Natália Hejková a družstvo obsadilo siedme miesto.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Anastasia Kuzminová #František Chmelár