Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritizovala Lukašenkov režim. Olympijskú víťazku odsúdili na 12 rokov

V Bielorusku odsúdili v pondelok v neprítomnosti na 12-ročné väzenie dvoch opozičných aktivistov, ktorí z tejto krajiny ušli.

27.12.2022 12:13
Aljaksandra Herasimenjová Foto:
Aljaksandra Herasimenjová so striebornou medailou z londýnskej olympiády 2012.
debata (10)

Agentúra AP uvádza, že ide o vôbec prvý rozsudok voči bieloruským disidentom vynesený v ich neprítomnosti.

Odsúdenými sú trojnásobná olympijská medailistka v plávaní Aljaksandra Herasimenjová a opozičný aktivista Alexandr Opejkin.

Súd v Minsku ich usvedčil z viacerých obvinení vrátane „vyzývania na zavedenie sankcií“ voči Bielorusku a ďalších činov, ktorých zámerom bolo „uškodiť národnej bezpečnosti“. Obom vymerali 12-ročné väzenie, informovala bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna.

Nadežda Karpovová Čítajte aj Ozvala sa ruská športovkyňa. Putina brutálne rozniesla v zuboch

Herasimenjová a Opejkin založili v roku 2020 Bieloruskú nadáciu športovej solidarity (BSSF), ktorá združuje stovky bieloruských športovcov kritických voči vláde autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Nadácia vznikla po spornom Lukašenkovom víťazstve v prezidentských voľbách z augusta 2020 a následných masových protivládnych protestoch.

Bieloruské úrady masové protesty tvrdo potlačili, pričom zatkli viac ako 35 000 ľudí, na čo Západ reagoval uvalením prísnych sankcií voči Minsku. Samotná Herasimenjová (36) po voľbách z Bieloruska odišla a v súčasnosti žije v exile.

168933772 Čítajte aj Zákaz cestovať, zmraziť majetky. Ukrajinci poľujú na ruských športovcov

Nadácia BSSF, ktorú Minsk označuje za extrémistickú, poskytuje športovcom prenasledovaných bieloruským režimom finančnú a právnu pomoc, uvádza agentúra AFP.

Zasadzovala sa tiež za bojkot niektorých medzinárodných športových podujatí, ktoré sa mali konať v Bielorusku a vo viacerých prípadoch aj prispela k ich zrušeniu.

Herasimenjová, niekdajšia majsterka sveta aj olympijská víťazka, vydražila svoju zlatú medailu z majstrovstiev sveta v roku 2012 za vyše 15 000 eur, ktoré venovala na podporu BSSF.

Germany Belarus Čítajte aj Všetko je politika. Cichanovská vyzýva na vylúčenie Bieloruska

Súd v Minsku nariadil v pondelok aj skonfiškovanie jej bytu, auta, a tiež zabavenie približne 45 000 eur na jej bankových účtoch.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá žije v exile v Litve, odsúdila pondelňajšie verdikty voči Herasimenjovej aj Opejkinovi.

„Hanebné!… Takto sa (bieloruský) režim snaží potrestať svojich odporcov v exile,“ napísala na Twitteri. „Režim sa k nim nemôže dostať, no bol im zabavený majetok v Bielorusku vrátane auta a bytu,“ dodala.

Podľa údajov ľudskoprávnej organizácie Viasna je v Bielorusku v súčasnosti za mrežami 1439 politických väzňov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Aljaksandra Herasimenjová