Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zákaz cestovať, zmraziť majetky. Ukrajinci poľujú na ruských športovcov

Zákaz štartu ruských a bieloruských športovcov na medzinárodných podujatiach zjavne nestačí. Ukrajina chce na tých, ktorí sa aktívne podieľajú na kremeľskej vojenskej propagande, uvaliť aj osobné sankcie.

08.12.2022 21:30
168933772 Foto:
Oľha Saladuchová je bývalou olympijskou medailistkou a majsterkou sveta v trojskoku.
debata (5)

Túto iniciatívu presadzuje v ukrajinskom parlamente bývalý olympijská medailistka a majsterka sveta v trojskoku Oľha Saladuchová. „Osobné sankcie by v tomto smere boli pre týchto ľudí vážnym varovaním,“ uviedla Saladuchová.

Bola by rada, aby sankcie boli platné minimálne v Európe a okrem zákazu účasti na podujatiach by obsahovali aj zákaz vstupu do jednotlivých krajín a zmrazenie majetku a ďalších finančných tokov.

„Ukrajina bude chcieť, aby boli sankcie platné, dokiaľ posledný okupačný vojak neopustí Doneck, Luhansk, Krym či Berďansn,“ uviedla Saladuchová pre nórsku televíziu NRK. Podľa nej je cieľom sankcii zastaviť agresívnu ruskú vojenskú propagandu v športe.

Na sankčný zoznam športovcov by mali pribudnúť aj mená športovcov z Bieloruska, ktorí oslavujú režim tamojšieho prezidenta Alexandra Lukašenka.

Daniil Medvedev Čítajte viac Vylúčili Rusov, budú platiť. Briti dostali mastnú pokutu: Sme sklamaní

Na zozname je už teraz aj jeden Ukrajinec, bývalý kapitán futbalovej reprezentácie Anatolij Tymoščuk. Ten aj po invázii ruských vojsk naďalej pracuje v Zenite Petrohrad. Na Ukrajine je bývalý futbalista považovaný za zradcu.

Za zozname sú prevažne športovci, ktorí verejne podporovali a podporujú ruskú vojenskú agresiu. Urobili tak napríklad počas osláv výročia anexie Krymu. Na oblečení mali výrazné písmeno Z, ktorým sa v Rusku vyjadruje podpora konfliktu na Ukrajine.

Na zozname je napríklad hviezdny lyžiar Alexander Boľšunov a ďalší úspešní olympionici ako Jevgenij Rylov, Dina a Arina Averinové alebo Jevgenij Pľuščenko.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ruskí športovci #Alexander Boľšunov #ukrajinský parlament