Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biden prikývol Rusom. Grinerovú vymení za obchodníka so smrťou

Dohodli sa. Američania a Rusi pristúpia k výmene väznenej americkej basketbalistky Brittney Grinerovej za známeho obchodníka so zbraňami Viktora Buta. Toho Spojené štáty zadržiavajú už dvanásť rokov.

08.12.2022 14:26
Rusko Basketbal Grinerová právnici odvolanie Foto: ,
Brittney Grinerová.
debata (25)

Veľkú výmenu, ktorú sledoval celý svet, schválil v uplynulých dňoch americký preziden Joe Biden, tvrdí CBS.

Grinerovú zatkli Rusi ešte vo februári tohto roka na moskovskom letisku. Dôvodom boli kapsule s hašišovým olejom do vaporizéra.

V lete Bidenova administratíva navrhla výmenu väzňov, pretože si bola vedomá toho, že Moskva už dlho žiadala o Butovo prepustenie.

Brittney Grinerová Čítajte viac Malé postele, zdravotné problémy. Vymení Putin basketbalistku za vraha?

Prepustenie Grinerovej neskôr potvrdil aj americký prezident Joe Biden. „Je v poriadku, nachádza sa v lietadle. Je na ceste domov,“ oznámil na Twitteri.

Podľa agentúry AP rozhodnutie Bidena schváliť prepustenie Buta, prezývaného Obchodník so smrťou, ukazuje, akému tlaku čelila americká administratíva v súvislosti so snahami o prepustenie Grinerovej.

Rusko Basketbal Grinerová právnici odvolanie Čítajte viac Grinerová sa odvolala. Výmena väzňov? Moskva upozorňuje Washington

Basketbalistka v novembri nastúpila do ruskej trestaneckej kolónie, kde si mala odpykať deväťročný trest za pašovanie drog.

Viktor But je notoricky známy ako díler so zbraňami a patril k najhľadanejším mužom sveta. Po páde Sovietskeho zväzu získal prezývku „obchodník so smrťou“, inšpirovali sa ním aj tvorcovia hollywoodskeho filmu Lord of War.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #viktor but #Brittney Grinerová