Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gymnastom sa rozpadáva Kongres. Bojkotujú ho už štyri krajiny

Po Ukrajincoch a Nóroch sa k bojkotu novembrového Kongresu Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) v tureckom Istanbule z dôvodu účasti funkcionárov Ruska a Bieloruska pridali i zástupcovia Poľska a Estónska.

03.10.2022 18:00
451872827 Foto:
Prezident Medzinárodnej gymnastickej federácie Morinari Watanabe.
debata (5)

Ako informuje web insidethegames.biz, Kongres FIG sa v Istanbule uskutoční od 11. do 12. novembra 2022. Rusi v druhej polovici februára vojensky napadli Ukrajinu s podporou Bielorusov, vojenský konflikt naďalej trvá a jeho koniec je v nedohľadne.

Generálny sekretár Poľského gymnastického zväzu (PZG) Piotr Dec v liste potvrdil odstúpenie národnej federácie, pričom argumentoval tým, že účasť na kongrese by bola „v rozpore s postojom poľského ministerstva športu a turizmu“. PZG sa však zapojí na diaľku a o záležitostiach bude diskutovať z Varšavy.

rusi koláž športovci Čítajte viac Putin zvoláva elitu. Tieto športové hviezdy dostali povolávací rozkaz

„Nevyprovokovaná a neospravedlniteľná vojna Ruska proti Ukrajine, ktorú podporuje bieloruská vláda, je ohavné a flagrantné porušenie jej medzinárodných záväzkov. Rešpektovanie ľudských práv a mierové vzťahy medzi národmi tvoria základ medzinárodného športu,“ vyhlásil Dec.

Prezident Estónskej gymnastickej federácie (EGF) Peeter Tishler zasa uviedol, že podporuje predtým oznámený postoj Nórska pokiaľ ide o účasť agresorských štátov v medzinárodnom športovom hnutí.

„Kým bude pokračovať ruská brutálna, teroristická, genocídna vojna, nie je možné zapojiť ruských športovcov a funkcionárov do medzinárodného športu,“ rezolútne vyhlásil Tishler.

Magomed Sulejmanov. Čítajte viac V Poľsku si do lopty nekopneš. Rusa v drese Hapoelu nepustia na zápas

Po rozpútaní vojny FIG povolila štart športovcom z Ruska a Bieloruska na medzinárodných podujatia pod neutrálnym statusom. Na pretekoch Svetového pohára v športovej gymnastike v katarskej Dauhe však Rus Ivan Kuľak súťažil v tielku s veľkým písmenom Z, čo je symbol všeobecne považovaný za signál podpory vojenskej akcie.

Kuľak má aktuálne zastavenú činnosť a športovci z Ruska a Bieloruska už nemôžu štartovať na medzinárodných podujatiach. Funkcionári z oboch krajín však nemajú dištanc a môžu byť súčasťou spomenutého kongresu.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodná gymnastická federácia