Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budú tam Rusi a Bielorusi! Delegáti z Ukrajiny odmietajú ísť na kongres

Delegácia Ukrajinskej gymnastickej federácie (UGF) odmietla účasť na novembrovom Kongrese Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG).

28.09.2022 17:00
451872827 Foto:
Prezident Medzinárodnej gymnastickej federácie Morinari Watanabe.
debata (2)

Dôvodom je, že do tureckého Istanbulu sa osobne chystajú funkcionári z Ruska a Bieloruska. Prezident UGF Oleksandr Suchomlyn už informoval zástupcov FIG, že jeho organizácia nemá inú možnosť ako odmietnuť pozvánku do Turecka.

Ako dôvod vynútenej absencie uviedol účasť „agresorskej krajiny a jeho satelitu“. Rusi v druhej polovici februára vojensky napadli Ukrajinu s podporou Bielorusov, vojenský konflikt naďalej trvá a jeho koniec je v nedohľadne.

Z rovnakého dôvodu sa rozhodli bojkotovať spomenutý kongres aj Nóri. Kongres FIG sa v Istanbule uskutoční od 11. do 12. novembra 2022. Informuje o tom web insidethegames.biz.

ovečkin Čítajte viac Nestopla ho korona a zatiaľ ani pas. Prekoná Ovečkin rekord rekordov?

„Keď politický systém štátu odráža ideológiu zničenia iného národa a vykonáva vojenskú agresiu proti tomuto ľudu, potom každý športovec alebo športový funkcionár delegovaný takým štátom ako ‚delegát na kongres‘ je neoddeliteľnou súčasťou takéhoto politického systému,“ napísal Suchomlyn v liste prezidentovi FIG Morinarimu Watanabemu.

„Nesmie sa v žiadnej funkcii podieľať na práci medzinárodnej športovej organizácie. Účasť na Kongrese FIG je právom, ale nie povinnosťou žiadnej federácie. Samotná účasť na kongrese predstaviteľov agresorskej krajiny a jej satelitu nedáva Ukrajinskej gymnastickej federácii inú možnosť, ako odmietnuť uplatnenie takéhoto práva. Iné federácie sa musia rozhodnúť samé,“ doplnil Suchomlyn.

Anastasia Davydovová Čítajte viac Rázny krok. Päťnásobná olympijská šampiónka opustila Rusko, vrátiť sa nechce

Po rozpútaní vojny FIG povolila štart športovcom z Ruska a Bieloruska na medzinárodných podujatia pod neutrálnym statusom. Na pretekoch Svetového pohára v športovej gymnastike v katarskej Dauhe však Rus Ivan Kuľak súťažil v tielku s veľkým písmenom Z, čo je symbol všeobecne považovaný za signál podpory vojenskej akcie a zobrazený na tankoch počas ruskej vojenskej invázie.

Kuľak má aktuálne zastavenú činnosť a športovci z Ruska a Bieloruska už nemôžu štartovať na medzinárodných podujatiach. Funkcionári z oboch krajín však nemajú dištanc a môžu byť súčasťou spomenutého kongresu.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #gymnastika