Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechceme pár eur. Príbuzní obetí mníchovskej tragédie žiadajú viac

Rodiny izraelských športovcov, ktorí boli zabití počas olympiády v Mníchove 1972, nie sú spokojné s ponukami odškodnenia od nemeckej vlády.

13.08.2022 13:00
mníchovský masaker Foto:
Jedna z najznámejších fotografií, ktorá obletela svetové médiá, keď informovali o terore na olympiáde v Mníchove v roku 1972.
debata (1)

Podľa insidethegames.biz plánujú rodiny obetí bojkotovať ceremóniu pri príležitosti 50. výročia radikálneho útoku na výpravu Izraela.

Jedenásť členov izraelského olympijského tímu a mníchovský policajt boli zabití 5. septembra 1972 po tom, čo členovia Palestínskej militantnej skupiny Čierny september vtrhli do olympijskej dediny a zajali izraelských športovcov ako rukojemníkov.

SR Trnava atletika MSR 200 m muži rozbehy TTX Čítajte viac Šprintér Volko cíti formu: Som na tom lepšie, ako pred olympiádou

Rodiny obetí uviedli, že kompenzácia, ktorú doteraz ponúkla nemecká vláda, je urážkou. „Nechcem, aby podhodili pár eur. To nebudeme akceptovať,“ citovala agentúra Reuters hovorkyňu rodín Ankie Spitzerovú.

„Nepôjdeme na spomienkovú slávnosť, kým Nemecko neprevezme skutočnú zodpovednosť, nielen slovami,“ uviedla Spitzerová, ktorá je priamou účastníčkou mníchovskej tragédie. „Chceme kompenzáciu, ktorá nebude len gestom.“

Hana Mazi Jamniková. Čítajte viac Tragédia pre Slovincov. Lyžiarsky talent skončil pod kolesami kamióna

Nemecko trvá na tom, že krajina je odhodlaná diskutovať o väčšom odškodnení k už vyplatenej sume. „Veľmi ľutujeme rozhodnutie príbuzných zrušiť svoju účasť na podujatí,“ uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit.

„Vláda dúfa, že sa nájde spôsob, aby sa príbuzní predsa len mohli rozhodnúť zúčastniť sa na spomienkovej akcii 5. septembra.“

Najstaršie atletické svetové rekordy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Florence Griffithová-Joynerová - beh na 100...

Podľa denníka The Times of Israel Nemecko doteraz zaplatilo príbuzným obetí päť miliónov eur. Hebestreit odmietol komentovať, koľko by bolo Nemecko teraz ochotné ponúknuť ako kompenzáciu.

Minulý mesiac prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach označil útok na izraelský tím v roku 1972 za „útok na celé olympijské spoločenstvo a jeho hodnoty“.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mníchov 1972 #tragédia v Mníchove #OH 1972